Putin
Foto: Alo/Ilustracija

To je, kako je objasnio, više od srednjih vrednosti rasta BDP-a u svetu, budući da one iznose tri odsto, dok je tempo razvoja ekonomije razvijenih zemalja iznosio u proseku 1,5 odsto.

Tako dobri rezultati postignuti su zahvaljujući unutrašnjim kapacitetima Rusije, naglasio je predsednik Rusije.

Obim industrijske proizvodnje je za godinu dana porastao za 3,5 procenata, dok je prerađivačka industrija registrovala rast od 7,5 odsto, naglasio je predsednik.

Putin je na sastanku istakao i da je posebnu pažnju potrebno posvetiti suzbijanju inflacije i dodao da je u zemlji očuvana velika potražnja, što je izuzetno važno za dalji razvoj biznis sektora u zemlji.

Potvrdio je da je osmišljen i socijalno-ekonomski plan za narednih šest godina i poručio da je ekonomija Rusije na početku ove godine, takođe, na visokom nivou: situacija se, kako kaže, razvija u skladu sa očekivanjima Vlade Rusije i stručnjaka.

Kao jedan od glavnih prioriteta Putin je naveo porast prihoda građana i kvaliteta njihovog života, ali i blagostanje porodica koje žive u Rusiji.
Sastanku prisustvuju premijer Mihail Mišustin, njegovi zamenici Andrej Belousov i Dmitrij Grigorenko, pomoćnik predsednika Rusije Maksim Oreškin, ministar finansija Anton Siluanov i predsednica Centralne banke Elvira Nabiulina. 

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond (MMF) ponovo je povećao prognozu rasta ruskog BDP-a tokom ove godine, koji bi na kraju 2024, prema njihovim najnovijim prognozama, trebalo da iznosi 2,6 procenata, umesto 1,1 odsto. 

Nova prognoza MMF-a, inače, predviđa bolju 2024. godinu za rusku ekonomiju čak i od Centralne banke Ruske Federacije.

Nakon što je ruski Rostat, odnosno, Federalna služba za državnu statistiku, objavila poslednje procene stanja ruske ekonomije za proteklu 2023. godinu, ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov objasnio je da je to postignuto zahvaljujući unutrašnjim resursima, a to su: potrošačka i investiciona potražnja, dobri prihodi preduzetnika i realizacija programa koji su imali za cilj da se kompenzuje uvoz iz drugih zemalja, koji je, podsetimo, u nekim slučajevima zbog sankcija bio obustavljen. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading