Begunac
Foto: AP/Eugene Hoshiko (STF)

Pre nego što je izdahnuo policiji je rekao da je jedan od najtraženijih begunaca u zemlji i da je bio u bekstvu skoro 50 godina zbog povezanosti sa radikalnom grupom koja je izvršila seriju bombaških napada tokom 1970-ih.

Policija je po dojavi došla do bolnice u blizini Tokija prošle nedelje, gde su razgovarali sa 70-godišnjim muškarcem.

Ovaj čovek, koji se identifikovao kao Satoši Kirišima, rekao im je da boluje od raka i da želi da umre koristeći pravo ime. Tokom ovog razgovora, otkrio je ranije nepoznate detalje o bombaškim napadima iz prošlosti.

Četiri dana nakon ovog ispitivanja, u ponedeljak, Kirišima je preminuo, ali policija nije potvrdila njegov identitet sve dok nisu bili gotovi rezultati DNK testova.

Satoši Kirišima se, prema policijskim izveštajima, rodio 1954. godine i bio je student univerziteta u Tokiju kada se pridružio ekstremističkoj grupi poznatoj kao Istočnoazijski antijapanski oružani front. Ova militantna grupa izvela je seriju bombaških napada tokom 1970-ih, od kojih je najpoznatiji bio napad na zgradu Mitsubishi Heavy Industries 1975. godine, u kom je poginulo osam ljudi, dok je više od 160 povređeno.

Ako nije bio ključni član grupe, Kirišima je bio povezan sa nizom bombaških napada, uključujući i napad na zgradu u otmenoj četvrti Ginza u Tokiju 1975. godine.

Tokom svih godina bekstva uspeo je da izbegne hapšenje pritajivši se - živeo je bez mobilnog telefona ili zdravstvenog osiguranja. Radio je pod pseudonimom Hiroši Učida i izbegavao je otkrivanje tako što je primao platu u gotovini.

Nakon njegove smrti policija je izvršila raciju u građevinskoj kompaniji u kojoj je Kirišima živeo i radio pod pseudonimom Hiroši Učida.

Na fotografija na posteru za Kirišiminu poternicu on je nasmejan, sa dugom kosom i naočarima.

Dva člana grupe osuđena su na smrt, uključujući osnivača Masašija Daidodžija, koji je pogubljen 2017. Dva od osam članova grupe koji su optuženi za bombaške napade i dalje su na slobodi nakon što su pušteni 1977. u okviru dogovora o kojem je pregovarala druga radikalna grupa, Japanska Crvena armija, kada je otela avion Japan Airlinesa u Bangladešu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading