Rusija
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Ovo nije vest, ali sledeće nedelje bi trebalo da se oglasi jedini vanrežimski kandidat, liberalni političar iz „Građanske inicijative” Boris Nadeždin, koji se otvoreno protivi ratu u Ukrajini i zalaže za oslobađanje svih političkih zatvorenika iz zatvora.

Zamenik šefa Državne izborne komisije Nikolaj Bulajev, kako je prenela državna agencija TASS, pozvao je Nadeždina u ponedeljak, 5. februara. za intervju zbog „mnogo grešaka i propusta” koji su uočeni na potpisima za njegovu kandidaturu. Trebalo je da prikupi 100.000 potpisa, ali Bulajev tvrdi da su među potpisima „primetili dosta mrtvih duša” koje su mu dale podršku Duhom Svetim, pa ruski nezavisni mediji već navode da je to uvod u Nadeždinovo „uklanjanje iz trka“ zbog tehničkih i proceduralnih problema.

Sam Nadeždin je, odgovarajući na saopštenje Izborne komisije, ironično rekao da su svi njegovi potpisnici "živi i da ne mogu biti", a za sve ostalo "neka se obrate Crkvi i egzorcistima". Naime, kada se ovaj liberalni građanski antiratni političar pojavio kao mogući predsednički kandidat, izazvao je iznenađenje, ali i polemiku u ostacima ruske demokratske javnosti – da li je on pravi takav kandidat i protivnik rata ili je samo kukavica jaje Putinovog režima?

Nadeždina su podržavali mnogi ruski građanski političari i javne ličnosti, poput Mihaila Hodorkovskog i supruge Alekseja Navaljnog Julije, ali je liberalni političar Boris Višnjevski izrazio sumnju u njegovu iskrenost.

Nadeždin je nastavio borbu, tvrdeći da mu je popularnost sa početnih 1 odsto podrške, za samo dve nedelje, skočila na preko 10 odsto, pa bi, kako kaže u intervjuu za Dojče vele, ako nastavi ovim tempom mogao da dobije značajan rezultat do izbora.

Smatra se da ako je Nadeždin na glasačkom listiću, glas za njega predstavlja svojevrsni referendum o Putinovoj ratnoj politici. Međutim, iako je u početku bio ignorisan od strane režimske propagandne mašinerije i medija, sada Vladimir Solovjov, najpoznatiji Putinov ratnohuškački megafon, naziva ga „ukrajinskim špijunom”.

Mnogi ruski nezavisni analitičari, poput poznatog politikologa Abasa Galjamova, smatraju da je režim možda želeo „neobičnog“ kandidata čiji bi težak poraz na izborima bio potvrda da Rusi „svim srcem“ stoje uz Putina i njegovu politiku, ali smatra da su možda stvari izmakle kontroli i uveren je da je poziv iz izborne komisije zapravo najava da Nadeždin neće smeti da se takmiči.

O tome postoje čak i opklade na ruskim društvenim mrežama. Nadeždin nema mnogo prostora u ruskim medijima, ali ruskoj redakciji DV kaže da će, ako postane predsednik, odmah predložiti „prekid vatre“ u Ukrajini i započeti proces mirovnih pregovora. Doduše, kaže da ni on ne može da prihvati sve što Kijev traži, recimo granice kakve su bile na dan raspada SSSR-a, ali zato kaže – jedni pregovori o završetku rata, a drugi, koliko god da traje, na Krimu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading