Farmeri blizu Pariza
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Biće mnogo ljudi... Pokazaćemo da smo nezadovoljni i to je dovoljno, nije nam cilj da sve rušimo", rekao je Žan Fransoa Riker, farmer iz južne Belgije, i dodao da očekuje između 1.000 i 1.400 vozila na protestu.

Poljoprivrednici koji su danas došli u Brisel insistirali su da će njihov protest biti miran, a mere bezbednosti nisu na najvišem nivou.

Farmeri su u sredu blokirali više puteva širom Belgije, Francuske i Italije, dok su pokušavali da poremete trgovinu u velikim lukama i drugim ekonomskim rutama, prenosi AP.

Farmeri blizu Pariza

Tanjug/Ap

 

 

Protesti su imali neposredan uticaj i Evropska komisija objavila je u sredu planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste deo zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga.

Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simbolični ustupak evropskim poljoprivrednicima.

"Samo bih želeo da ih uverim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih", rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading