BOLNICA
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Proces oduzimanja prava roditelja na život sa djetetom pokrenut je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu još u aprilu 2022. godine, neposredno po rođenju djeteta, ali još nije okončan jer je stručni tim bivšeg centra za socijalnu zaštitu u Slavonskom Brodu ne može dati sudu ključne informacije – gdje će dijete nastaviti živjeti nakon oduzimanja od roditelja. Sudska odluka mora da sadrži ove podatke.

Zahtjevi za smještaj, upućeni u proteklom periodu brojnim ustanovama, porodičnim domovima i hraniteljskim timovima, i dalje se vraćaju stručnom timu slavonskobrodske socijalne službe uz odbijenice: „Popunjeni smo, ne možemo više deca". Stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike u julu 2022. godine. Braća preminulog K.N. sa tri i četiri godine, za koje je socijalna služba takođe zatražila izdvajanje iz porodice u istom postupku, i dalje žive sa roditeljima.

Reč je o porodici koja živi u dve sobe bez vode i sanitarnih čvorova, a roditelji, prema proceni veštaka, ne mogu adekvatno da brinu o njima, čak ni uz stručnu pomoć, pre svega zbog intelektualnih teškoća sa kojima se suočavaju oba roditelja. sa (utvrđeno je da majka ima umerenu mentalnu retardaciju).

O cijelom slučaju obaviještena je i policija koja nas je obavijestila da je provela kriminalističko istraživanje kojim nisu utvrđena obilježja krivičnog djela i poslala izvještaj Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Na detetu nije bilo tragova nasilja, a iz bolnice nismo uspeli da saznamo uzrok smrti deteta: odgovorili su da će nas o tome obavestiti u najkraćem mogućem roku, čim analiziraju „kompleksnu medicinsku dokumentacija“.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike, čiji ministar Marin Piletić već mjesecima tvrdi da Hrvatska nema posebnih problema sa smještajem djece i da podaci koje su stručnjaci iznijeli o oko 500 djece kojima je trenutno potreban smeštaj su gluposti, naveli su na licu mesta, ne preuzimajući nikakvu odgovornost. Oni tvrde da su od policije dobili obaveštenje da je dete umrlo usled iznenadnog zastoja srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u kolevci.

Reč je o sindromu iznenadne smrti odojčadi (SIDS), koji je, po definiciji, neobjašnjiva smrt koja se obično javlja tokom spavanja kod zdrave dece mlađe od godinu dana, a 90 odsto takvih smrti se javlja kod dece između dva i četiri meseca starosti. . Dete K.N. je u trenutku smrti imalo skoro dve godine, stiglo je u bolnicu iz mesta udaljenog 40 minuta i, prema rečima svedoka, oživljeno je u bolnici 45 minuta.

- Na kraju krajeva, potpuno je nevažno od čega je dete umrlo. Ostaje činjenica da je ceo svoj kratki život proveo u uslovima i porodici za koju je profesija, i pre njegovog rođenja, nesumnjivo utvrdila da je veoma opasna po dete - kažu u inicijativi #odšutnjedopromenje. Inicijativa okuplja skoro 600 stručnih radnika u sistemu socijalne zaštite, a nastala je upravo zbog ogromnog stresa i straha sa kojima se suočavaju stručni radnici zbog dramatičnog nedostatka smeštajnih kapaciteta.

- Porodica je i dalje pod brigom Područne službe Slavonski Brod, u odnosu na koju se preduzimaju mjere porodično-pravne zaštite u skladu sa Porodičnim zakonom i drugim podzakonskim aktima. U skladu sa uputstvom Ministarstva, domovi socijalnog staranja dužni su da prime maloletna lica. dece u slučaju hitne mere izdvajanja i smeštaja deteta van porodice. S obzirom na to da je nadležna regionalna kancelarija ocenila da nema elemenata za ishitrenu dodelu mlt. dece iz porodice, pred sudom je vođen redovan postupak za oduzimanje prava na stanovanje i poveravanje deteta na svakodnevnu negu, što je mera porodično-pravne zaštite koju odlučuje sud. U cilju zaštite prava na privatnost korisnika i mlt. djece i tajnosti i zaštite osobnih podataka, nismo u mogućnosti dati više informacija o ponašanju konkretne porodice - stoji u odgovoru koji je u ime Ministarstva i Zavoda dostavila središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad, ustanova na čijem je čelu Tatjana Štritof.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading