PREUZIMAMO ODGOVORNOST Otkriveno ko je ubio američke vojnike
EPA

U vreme napada dronom, američke snage su bile u Kuli 22, bazi strateški lociranoj u blizini jordansko-sirijske granice.

Prema analizi proizraelskog Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, Islamski otpor u Iraku zapravo nije samo jedna grupa, već krovni naziv koji se koristi za labavu koaliciju svih milicija koje Iran podržava u Iraku i Siriji.

Korišćenje takvog krovnog termina prikriva odgovornost, što otežava tačno utvrđivanje ko je odgovoran za napade na američke trupe. To takođe pokazuje jedinstvo milicija, što inače nije slučaj. Upotreba opšteg izraza deo je „strategije fasade“ koju Iran i njegovi zastupnici koriste od 2019. kako bi izbegli odgovornost za napade na Amerikance.

Veruje se da Snage iranske Revolucionarne garde igraju značajnu ulogu u organizovanju islamskog otpora u Iraku.

- Iračke naoružane grupe imaju tendenciju da ljubomorno čuvaju svoj individualni identitet i zasluge koje dobijaju od napada, tako da njihova spremnost da prikriju te identitete, pa čak i negiraju tvrdnje o pojedinačnom grupnom napadu, sugeriše da ih koordinira viša sila - dodaje se u izveštaju Instituta.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, grupe milicija su napale američke vojne objekte u Iraku i Siriji najmanje 160 puta dronovima, raketama, minobacačem i balističkim projektilima.

Napad dronom na američku bazu u nedelju pokazao je da su milicije koje podržava Iran sposobne da nanesu ozbiljnu štetu američkim trupama, uprkos naporima američke vojske da ih oslabi i izbegne eskalaciju šireg regionalnog sukoba.

Malo se zna o napadnutoj američkoj bazi, osim da je blizu američke vojne baze al-Tanf koja je bila ključna u borbi protiv Islamske države i koja je igrala važnu ulogu u američkoj strategiji za obuzdavanje iranskog vojnog gomilanja na istoku Sirija. Jordanski zvaničnici rekli su da napad nije bio na njihovom tlu, već u pograničnoj oblasti Sirije van kontrole Asadovog režima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading