Teksas
Foto: Alo/Printscreen

Izjavio je i da je spreman za sukob sa saveznim vlastima oko pravnog spora koji se tiče demontaže barijera duž državnog dela granice SAD sa Meksikom.

Teksas

Printscreen

 

 


"U malo verovatnom slučaju da se to desi, spremni smo da uradimo ono što smo radili poslednjih mesec dana, a to je izgradnja barijera", izjavio je Abot u intervju sa Takerom Karlsonom, na pitanje o mogućnosti da savezna vlada preuzme Nacionalnu gardu Teksasa.

 

 

U ponedeljak je Vrhovni sud SAD izdao privremenu naredbu kojom se agentima federalne granične patrole dozvoljava da uklone fizičke granične barijere koje je postavio Teksas.

 

 

Sudije Vrhovnog suda su tom odlukom uvažile zahtev administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pauzira sprovođenje presude nižeg suda koja je privremeno blokirala federalne agente da ometaju ograđivanje dok traje parnica u vezi sa tim pitanjem, preneo je Rojters.

Teksas

Printscreen

 

 

Teksasom upravljaju republikanci, a guverner te države Greg Abot rekao je ovoga meseca nakon što je počelo postavljanje granične ograde od žice da Teksas ima zakonska ovlašćenja da kontroliše ulazak i izlazak iz te države. Bajden je, međutim, zatražio brzu intervenciju Vrhovnog suda povodom tog pitanja.

 

 

Vladini advokati naveli su u sudskom podnesku da Teksas ne može da kontroliše pristup granične patrole jer je državna granica sa Meksikom duž reke Rio Grande međunarodna granica pod jurisdikcijom federalnih vlasti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading