BUKTI GEJ AFERA U HRVATSKOJ Milanović podigao prašinu, zaprepastio javnost izjavom
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Čak su se sukobila dva gej udruženja koja imaju suprotstavljene stavove treba li seksualnu orijentaciju visokih političara iznositi u javnost. Jedni smatraju da je to lična stvar, a drugi da je to obaveza.

Sve je zakuvao bivši ministar zdravstva Darko Milinović, koji je izbačen iz HDZ, objavivši svoju fotografiju golog torza, kakve je objavljivao i Habijan dok nije postao ministar. Ubrzo je sve takve fotografije uklonio sa društvenih mreža. Mnogi smatraju da je motiv Milanovića da progovori bio mala osveta što ga je Habijan kritikovao.

- Habijan je gej, ne živi u ormanu. Pa i novi francuski premijer je gej - rekao je Milanović i šokirao javnost.

Predsednik gej Udruženja "Dugina porodica" Daniel Martinović smatra da predsednikov postupak ima elemente političkog obračuna.

- On je odnedavno ministar i pre mi to liči na obračun Plenkovića i Milanovića. To šta je uradio predsednik nije u redu. Moja je pretpostavka da Habijan, ako je gej, nije jedini u HDZ - kaže on.

Vladajući, iz čijih je redova novi ministar, osuđuju šefa države jer je vređao žene i mnoge koji drukčije misle od njega, a politički analitičar Žarko Puhovski kaže da "izbacuje reči pre nego što shvati o čemu se uopšte radi".

Poremećaj

Milanovićeva kancelarija podsetila je da je Damir Habijan, "kao ozbiljan pravnik i advokat", uvredio predsednika. On je, naime, pre za predsednika rekao da je osoba koja očito ima bipolarni poremećaj.

Brojne su i reakcije građana, jer je to preko noći postala tema dana. Dok neki osuđuju Milanovića da je izgubio kompas, drugi smatraju da nije rekao ništa loše i da se nepotrebno diže buka.

- Milanović nije uvredio Habijana, ako je gej onda je OK ako nije, isto je OK - jedno je od mišljenja građana na društvenim mrežama. Oni koji podržavaju šefa države nabrajaju i koje uvrede dobija od premijera Andreja Plenkovića, sa kojim je u stalnom sukobu.

- Zamislite da ja počnem govoriti ko je kojeg seksualnog opredeljenja - komentarisao je zapaljivi slučaj premijer Plenković, ujedno ponudivši odgovor da bi ga prozvali "diktatorom, staljinistom i najnekulturnijim čovekom".

Iz Milanovićeve kancelarije nedavno je stiglo i saopštenje u kom se kaže da biti gej nije uvreda, ni problem, "osim ako si deo licemerne političke družine". Očito se to odnosi na konzervativni HDZ, pa je i ova priča svedena u okvir političkog obračuna šefa države sa HDZ, i to pred hrvatske izbore.

Hrvatska je već i pre bila suočena sa javnim deklarisanjem da je neki visoki političar proglašen gej. Reč je o tada SDP poslaniku u Saboru Domagoju Hajdukoviću, ali to nije izazvalo ni približno buku kao sada.

Novosti

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading