Ruski vojni avioni
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je za RIA Novosti rekao da svaki događaj ovih razmera značajno povećava rizik od vojnih incidenata i dodatno destabilizuje bezbednosnu situaciju.

Prema njegovim rečima, interesi evropske bezbednosti danas malo brinu one koji vode NATO, jer je, kako je ocenio, "njima glavno da zadrže ovaj instrument američkog uticaja, u već izgubljenoj borbi za očuvanje zapadne hegemonije u svetu".

Istovremeno, diplomata je naglasio da Rusija ne može biti zastrašena ovim provokativnim demonstracijama.

"Moskva ima sve resurse da osigura bezbednost i odbrambenu sposobnost", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Gruško smatra da razmere vežbi NATO-a označavaju konačno i neopozivo vraćanje Severnoatlantske alijanse na hladnoratovske šeme usmerene na konfrontaciju sa Rusijom.

Gruško je naveo da se pripreme za vežbe odvijaju u pozadini "veštački podgrejane situacije vojne psihoze" i poziva Evropljanima da se pripreme za mogući rat sa Rusijom.

"Cilj je jasan: demonizacijom Rusije, zastrašivanjem prosečnog čoveka, opravdati neobuzdano povećanje vojnih izdataka i potpuno promašenu politiku podrške kijevskom režimu u cilju nanošenja strateškog poraza Rusiji", rekao je Gruško.

U četvrtak je vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli  najavio da će početkom sledeće nedelje početi "najveće vežbe u poslednjih nekoliko decenija", Steadfast Defender 2024, u kojima će učestvovati oko 90.000 vojnika, a koje će trajati nekoliko meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading