Jozef Fricl
Foto: Alo/Profimedia

Josef Fricl, monstrum iz Austrije koji je svoju ćerku držao zatvorenu u podrumu 24 godine, silovao je i napravio joj sedmoro dece, može da bude premešten iz zatvora maksimalnog obezbeđenja, javljaju austrijski mediji, prenosi Bi-Bi-Si. Fricl, koji sada ima 88 godina, osuđen je na doživotni zatvor 2009. godine nakon što su otkrića u tom slučaju šokirala svet.

Austrijski emiter ORF izveštava da novi psihijatrijski izveštaj o Fritzlu, koji pati od demencije, kaže da on više ne predstavlja opasnost za javnost. To znači da sud sada može da odluči da li će biti premešten u redovni zatvor. Fricl se trenutno nalazi u visokobezbednoj ustanovi za mentalno poremećene prestupnike u zatvoru Štajn u gradu Krems an der Donau. 

Može biti smešten i u starački dom

U Austriji doživotni osuđenici mogu da podnesu zahtev za uslovni otpust nakon što odsluže 15 godina kazne. Po tom zakonu, Fricl ove godine ima pravo da podnese zahtev za uslovni otpust. Pravni stručnjaci kažu da je moguće da on dobije odobrenje. To znači da bi Fricl, koji je od tada promenio ime, mogao da bude premešten u starački dom, piše Bi-Bi-Si.

Prošle godine je regionalni sud presudio da Fricl više nije opasan i da može biti prebačen u standardni zatvor, ali je Viši regionalni sud u Beču kasnije blokirao tu odluku.

Podsetimo, slučaj Fricl otkriven je u gradu Amšteten 2008. godine i opisan je kao jedan od najgorih u austrijskoj kriminalnoj istoriji. Josef Fricl je osuđen za ubistvo jednog svog deteta i za zanemarivanje, silovanje, incest i zarobljavanje njegove ćerke. Njegova ćerka i njena deca su ipak poprimili nove identitete.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading