KINA SE SPREMA ZA SUKOB SA SAD? Američki mediji digli uzbunu, pa ukazali na stav Pentagona
Foto: eng.chinamil.com.cn

Međutim, iako priznaju kampanju vojnog, političkog i ekonomskog pritiska „Nebeskog carstva“ na Tajvan, veruju da je rizik od rata između Sjedinjenih Država i Kine minimalan.

Kina se sprema za sukob sa Sjedinjenim Državama, sprovodi vojne reforme i vežbe, akumulira rezerve nafte i hrane i pojačava špijunažu, piše „Vašington Tajms“ pozivajući se na američke vojne stručnjake. Uprkos tome što mnogi u SAD kažu da su sve veći znaci opasnosti, Pentagon insistira da sukob sa Kinom nije neizbežan.

Međutim, američkim zakonodavcima postaje sve teže da poveruju u uveravanja Ministarstva odbrane. Predsednik Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa, Majk Rodžers, rekao je da američki vojni komandanti i obaveštajni zvaničnici upozoravaju, da se Kina priprema za vojnu akciju već 2027. godine.

Direktor CIA, Vilijam Berns, čiji je posao da identifikuje spoljne pretnje, rekao je da kineska vojska sumnja da će uspešno izvršiti invaziju na Tajvan. Međutim, nedavno je upozorio da će „rizici od sukoba verovatno rasti u ovoj deceniji i kasnije“.

Penzionisani mornarički kapetan Karl Šuster, kineski stručnjak sa iskustvom u obaveštajnoj delatnosti na Pacifiku, sastavio je listu onoga što vidi kao znakove upozorenja, da će Narodnooslobodilačka armija Kine uskoro biti spremna za vojnu akciju. Najozbiljnijim pokazateljem on naziva porast kineskih operacija prikupljanja obaveštajnih podataka.

Američka vojska

Shutterstock

 

Kina je od 7. decembra poslala pet osmatračkih balona koji su leteli iznad tajvanskog vazdušnog prostora, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Prema Šusteru, baloni su deo kampanje zastrašivanja i služe kao „važna operacija prikupljanja obaveštajnih podataka“.

Kineska narodnooslobodilačka armija takođe ubrzano gradi konvencionalne i nuklearne snage, tempom za koji američki vojni zvaničnici kažu da je bez presedana po veličini i tehničkoj sofisticiranosti. Zvaničnici Pentagona kažu, da je ključni faktor u jačanju kineske vojske podrška operacijama protiv Tajvana.

KINA SE SPREMA ZA SUKOB SA SAD? Američki mediji digli uzbunu, pa ukazali na stav Pentagona

EPA

 

Publikacija identifikuje velike vojne vežbe oko Tajvana i rastuće tenzije sa Filipinima, kao dve vruće tačke koje bi mogle da pokrenu sukob između SAD i Kine.

Pomoćnik ministra odbrane za pitanja bezbednosti Indo-Pacifika, Eli Ratner, priznao je da Kina vodi kampanju vojnog, političkog i ekonomskog pritiska na Tajvan, ali je rekao da je rizik od rata između SAD i Kine minimalan, uprkos znacima upozorenja. „Ne verujemo da je sukob neizbežan, jer je odvraćanje preko moreuza danas stvarno i snažno“, citira publikacija reči Ratnera.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading