sap
Foto: Profimedia/Profimedia

Novac i pokloni, obično slati preko spoljnih poslovnih konsultanata, imali su za cilj da pomognu u osvajanju poslova u Južnoj Africi, Indoneziji i drugde, prema američkim zvaničnicima, piše BBC.

Šeme su navodno funkcionisale najmanje od decembra 2014. do januara 2022.

SAP je saopštio da je sarađivao sa istražiteljima i revidirao politiku.

„SAP ostaje na oprezu u održavanju najviših standarda etike i usklađenosti“, navodi se u saopštenju kompanije.

SAP, čije je sedište u Nemačkoj, a akcije su uvrštene u SAD, među najvećim je svetskim softverskim kompanijama.

Prema američkim sudskim dokumentima, podružnice te firme koje posluju u pet zemalja u Africi, Azerbejdžanu i Indoneziji učestvovale su u šemama podmićivanja, "uzastopno" kršeći politiku kompanije koja je imala za cilj da se zaštiti od korupcije.

Golf, kupovina i restoran

U Južnoj Africi je navodno platio milionske honorare konsultantima, uprkos tome što nije obavljen posao, i finansirao putovanja u Njujork za vladine zvaničnike, uključujući izlete na golf.

U Indoneziji je takođe finansirao šoping ekskurzije i ručavanje, kao i eksplicitnija plaćanja.

Naredba Komisije za hartije od vrednosti citira razgovore na VhatsApp-u uključujući uputstva: „Sedamdeset miliona, u pedeset hiljada novčanica…Donesite praznu kovertu“.

Zvaničnici su rekli da SAP – koji je kažnjen zbog kršenja američkih zakona protiv mita i korupcije u Panami 2016. – nije uspeo da pokrene procese za rešavanje visokog rizika od takvih problema, netačno evidentirajući mito kao legitimne poslovne troškove.

Nagodba uključuje krivičnu kaznu od 118,8 miliona dolara, prema Ministarstvu pravde i Komisije za hartije od vrednosti, koje je radilo sa vlastima u Južnoj Africi na istrazi i objavilo dogovor.

Kazne su smanjene sa maksimalnog mogućeg pošto je SAP sarađivao sa istražiteljima i prešao na kažnjavanje i otpuštanje zaposlenih koji su uključeni u isplate.

„SAP je prihvatio odgovornost za koruptivne radnje koje štete poštenim preduzećima koja se bave globalnom trgovinom“, rekla je američki tužilac Džesika D. Aber za istočni okrug Virdžinije.

„Nastavićemo da energično gonimo slučajeve podmićivanja kako bismo zaštitili domaće kompanije koje poštuju zakon dok učestvuju na međunarodnom tržištu.

SAD su saopštile da će odustati od krivične prijave protiv kompanije nakon tri godine ako SAP ispoštuje najavljeni sporazum.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading