SAD
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naveo je podatke Stejt departmenta, prema kojima broj ruskih stipendista američkih obrazovnih i kulturnih programa, kao što su Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel, premašuje 80.000 ljudi.

- Amerikanci smatraju da bi uz odgovarajuću obradu oni mogli da zamene nesistemsku opoziciju koja je masovno pobegla na Zapad i da postane osnovni element pete kolone - istakao je Nariškin.

Spoljnoobaveštajna služba takođe navodi da SAD nameravaju da intenziviraju rad sa Rusima koji su bili na programima razmene u SAD u cilju mešanja u predsedničke izbore u Rusiji.

- Vašington radi na obnavljanju kontakata sa takvim građanima, uspostavljanja poverljive komunikacije sa njima. U budućnosti je planirano da se pređe na aktivno uključivanje bivših stipendista u političku borbu protiv ruske vlasti - navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, planirano je održavanje obuka u pograničnim zemljama sa Rusijom.

- Glavni akcenat biće na obuci učesnika da koriste metode izazivanja međunacionalne mržnje, mešanja u izbore i diskreditacije rukovodstva zemlje na društvenim mrežama. Posebna pažnja na sastancima biće posvećena pitanjima bezbedne komunikacije sa američkim pokroviteljima. Vašington se takođe nada da će stipendisti biti uključeni u pripremu novih mehanizama za sankcioni pritisak na Rusiju - navodi se u izveštaju.

Nariškin je dodao da će službenici američkih obaveštajnih službi od 16. do 18. februara održati u Rigi obuku o metodama raspirivanja mržnje u društvu u Rusiji.

- Očigledno da se uoči predsedničkih izbora u Rusiji Amerikanci hvataju i za najmanju mogućnost da poljuljaju unutrašnju političku situaciju u našoj zemlji - zaključio je on.

Predsednički izbori u Rusiji biće održani 17. marta 2024. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading