Masovni protesti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nemačka industrijska proizvodnja opala je šesti mesec zaredom u novembru, što verovatno ukazuje da je zemlja ušla u recesiju u poslednjem kvartalu 2023. godine, izvestio je Blumberg, pozivajući se na podatke nemačkog Saveznog zavoda za statistiku.

Proizvodnja je pala za 0,7% u odnosu na oktobar, podstaknuta usporavanjem proizvodnje kapitalnih dobara i repromaterijala, dok se nemačke fabrike bore sa padom globalne tražnje, posebno iz Kine, ali zbog visokih kamata i skupe energije, pokazuju podaci.

Razočaravajući podaci o proizvodnji u novembru i nedavna pogoršanja poslovnih očekivanja ukazuju na težak početak godine za nemačku industriju.

"Zadržavamo naš osnovni stav za blagi rast BDP-a u prvom kvartalu 2024. godine, vođen većom dinamikom u uslužnim sektorima. Međutim, postoji značajan rizik da će izraženija slabost industrije ponovo povući ekonomiju u prvom kvartalu 24. godine", napisali su ekonomisti Blumberga.

Analitičari dodaju da je najveća ekonomija EU verovatno skliznula u recesiju krajem prošle godine, jer očekuju da će podaci, koji bi trebalo da budu objavljeni 15. januara, otkriti drugu uzastopnu kontrakciju industrijske proizvodnje u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Podaci o industrijskoj proizvodnji dolaze dan nakon što je objavljen izveštaj koji pokazuje da su nemačke fabričke porudžbine rasle manjim tempom nego što se očekivalo u novembru - za samo 0,3 odsto, što je znatno ispod očekivanja analitičara o porastu od 1,1 odsto.

Podsećamo, u Nemačkoj se trenutno odvijaju i veliki protesti: jedne demonstracije organizuju farmeri, nezadovoljni zbog ukidanja subvencija za gorivo, a drugi štrajk sprovode mašinovođe koje žele manje radnih sati, bolju platu i jednokratni bonus.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading