Gaza
Foto: Alo/Printscreen

IDF proširuje operacije u Kan Junisu.

U napadu dronom u Libanu ubijena trojica pripadnika Hezbolaha.

Dok Izrael tvrdi da je u ponedeljak izgubio devet svojih vojnika, palestinske vlasti ističu da je u Gazi od 7. oktobra poginulo više od 23.200 osoba.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama  saopštila je da je Pojas Gaze postao "najgore mesto na zemlji".

Bela kuća ponavlja da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

SB UN usvojio rezoluciju kojom se zahteva od Huta da obustave napade u Crvenom moru

Savet bezbednosti UN usvojio je danas rezoluciju kojom se od jemenskih Huta zahteva da prestanu sa napadima na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako je navedeno u rezoluciji, Savet bezbednosti UN "najoštrije osuđuje napade Huta, kojih je bilo najmanje 20, na komercijalne brodove, od 19. novembra 2023. godine.

Pored toga, Savet bezbednosti UN "zahteva da Huti odmah prekinu sve takve napade koji ometaju globalnu trgovinu, štete pravima i slobodama plovidbe i ugrožavaju regionalni mir i bezbednost“, prenosi AP.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, protiv nije bila nijedna članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina, Alžir i Mozambik bili uzdržani. Pre glasanja, SB UN je odbacio tri amandmana Rusije.
 

Crveni polumesec: U napadu na sanitetsko vozilo u Gazi poginule četiri osobe

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca tvrdi da je u vazdušnom napadu IDF-a na ambulantna kola u centralnom pojasu Gaze poginulo više osoba.

"Četiri člana hitne pomoći palestinskog Crvenog polumeseca stradala su zbog izraelskog napada na sanitetsko vozilo", navodi se u saopštenju organizacije, a prenosi Tajms of Izrael. 

Upozorenje Egipta i Jordana protiv bilo kakve nove izraelske okupacije Gaze

Na sastanku lidera Egipta i Jordana sa predsednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, Egipat i Jordan su upozorili da su protiv bilo kakve nove izraelske okupacije u Pojasu Gaze zahtevajući da se iseljenim Palestincima dozvoli povratak kućama.

Blinken: Iranu stavljeno do znanja da podrška Hutima mora da prestane

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će biti posledica zbog kontinuiranih napada Huta sa sedištem u Jemenu, na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru.

SZO otkazala novu misiju isporuke pomoći Gazi zbog bezbednosnih razloga

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkazala je još jednu planiranu misiju medicinske pomoći Gazi iz bezbednosnih razloga.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je Agencija UN je otkazala šestu misiju na severu Gaze jer zahtevi za posetu nisu bili odobreni ili uveravanja za osiguravanjem bezbednosti nisu bila ispunjena od poslednje posete, 26. decembra, preneo je Rojters.

Ganc: Hamas izgubio kontrolu nad velikim delovima pojasa Gaze

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je da je Hamas izgubio kontrolu nad velikim delovima Gaze i da je vraćanje talaca prioritet u odnosu na bilo koji drugi vojni cilj. 

Ganc je ocenio da Izraelske oružane snage (IDF) treba da nastave operacije u Pojasu Gaze jer će u suprotnom Hamas ponovo uspostaviti kontrolu. 

Dodao je da je u toku da "demontaža terorističke infrastrukture".

- Imamo odlučnost i strpljenje. Naši neprijatelji moraju da znaju da je naša odlučnost beskrajna - rekao je Ganc.

Porodice izraelskih talaca traže prihvatanje bilo kakvog dogovora o oslobađanju

Forum talaca i porodica otetih zahtevao je danas da izraelska vlada na večerašnjoj sednici odobri bilo kakav dogovor koji će dovesti do oslobađanja talaca.

- Izveštaji o novom sporazumu koji će večeras biti predstavljeni vladi daju malo nade porodicama koje su zabrinute za sudbinu svojih najmilijih - navodi se u saopštenju Foruma.

Ističe se da ratni kabinet "ne sme da se bavi ničim drugim osim povratkom otetih".

Huti izveli masivni napad na američki brod u Crvenom moru

Jemenski Huti napali su danas velikim brojem balističkih i mornaričkih raketa i dronova američki brod u Crvenom moru za koji tvrde da obezbeđuje podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Portparol Huta Jahja Sare rekao je na konferencij za novinare da je napad "preliminarni odgovor" na napad američkih snaga na brodove Huta u nedelju u kojem je ubijeno 10 pripadnika te organizacije, prenosi Rojters.

- Pomorske i raketne snage jemenskih oružanih snaga izvele su zajedničku vojnu operaciju sa velikim brojem balističkih i pomorskih projektila i dronova, gađajući američki brod koji je pružao podršku cionističkom entitetu - rekao je Sare.

Brigade Al Kuds gađale izraelske vojne trupe minobacačkim granatama

Brigade Al Kuds, oružano krilo pokreta Islamski džihad, saopštile su da su njihovi borci granatirali izraelske vojne trupe oko područja Mahata u Kan Yunisu.

Minobacačkim granatama takođe su gađali izraelske vojnike i vozila u Al Zejtunu u gradu Gazi, naveli su.

Izrael intenzivirao napade na jugu Pojasa Gaze i u centralnom delu

Izraelski udari u južnoj i centralnoj Gazi su intenzivirani. Rojters prenosi da su u Rafi, na južnoj ivici teritorije, rođaci plakali pored tela 15 članova porodice Nofal koja su ležala u bolničkoj mrtvačnici nakon što je njihov dom uništen u izraelskom vazdušnom napadu tokom noći.

Većina belih pokrivača bila je sićušna, sa decom unutra, prenosi agencija.

Pogođena vitalna elektrana u Gazi, izbio požar, ugroženo snabdevanje strujom

Elektrana u oblasti Bureij u centralnoj Gazi, vitalna za snabdevanje strujom, pogođena je u izraelskim napadima i zapalila se, javlja Al Džazira. U napadu su teško oštećena sva četiri generatora i fizička infrastrukturu oko postrojenja.

Katarska televizija navodi da će to dodatno otežati snabdevanje elekrtičnom energijom u Pojasu Gaze i pogoršati već nepodnošljive uslove života.

Pojas Gaze postaje groblje za Izrael

Izrael je u sredu pojačao napade na južnu i centralnu Gazu uprkos najavama da će povući deo svoje vojske i pokrenuti kampanju sa preciznijim ciljevima i pozivima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za veću zaštitu civila.

U Rafi, na samom jugu Stripa, članovi porodice Nofal su u sredu ujutru gledali kako tela 15 članova njihove porodice odvoze u bolničku mrtvačnicu, nakon što je Izrael preko noći udario njihov dom.

Rat u Izraelu

Fatima Shbair (STF)

 

Većina pokrova je bila mala, ispod njih su bila mrtva deca, prenosi Rojters. Čovek je delimično otvorio pokrov u kome se nalazio dečak.

Na mestu napada, na dnu zgrade ostao je ogroman krater, a komšije su pregledavale ruševine sa krvavim dušecima i pocepanim igračkama.

Od početka kampanje u Gazi, Izrael je ubio više od 23 hiljade Palestinaca u pokušaju da eliminiše militantnu grupu Hamas, nakon što su njegovi borci u terorističkom napadu 7. oktobra ubili 1,2 hiljade Izraelaca i kidnapovali 240 ljudi.

Broj stradalih u Pojasu Gaze skočio na 23.357

Ukupno 23.357 Palestinaca je ubijeno, a 59.410 je povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Rojters prenosi da je Ministarstvo, koje vodi Hamas, saopštilo da je 147 Palestinaca ubijeno, dok su 243 povređena u poslednja 24 sata.

Britanci i Amerikanci odbili novi napad Huta u Crvenom moru

Britanske i američke mornaričke snage „odbile su do sada najveći napad jemenskih Huta u Crvenom moru“, saopštio je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Šapsova izjava usledila je nekoliko časova nakon što je Vašington objavio da su snage dve zemlje u utorak oborile 18 dronova i dve rakete.

Na Zapadnoj obali uhapšeno još 26 Palestinaca

Palestinska novinska agencija Wafa izvestila je jutros da je Izrael pritvorio još 26 Palestinaca na Zapadnoj obali.

Wafa piše da je time ukupan broj zatvorenika od 7. oktobra premašio broj od „5.780, ciljajući sve grupe, uključujući bivše zatočenike, bolesne i starije”.

Kina pozvala Izrael da prestane sa kolektivnim kažnjavanjem civila u Gazi

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je na sveobuhvatni i trajni prekid vatre u Gazi. Osim toga, ministarstvo je pozvalo Izrael da prestane sa “kolektivnim kažnjavanjem” civila u Gazi.

Takođe je pozvalo “sukobljene strane” u Gazi na sprovođenje relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Tokom "racije" u Nablusu ranjeno pet Palestinaca

Žrtve, među kojima su maloletnica i starija žena, pogođene su bojevim projektilima koje su ispalile izraelske snage, izvestila je palestinska novinska agencija Wafa.

IDF gađao ciljeve Hezbolaha na jugu Libana

Izraelska vojska je saopštila da je ponovo udarila na mete Hezbolaha na jugu Libana.

- Nedavno je borbeni avion IDF napao terorističku infrastrukturu i vojni kompleks u oblasti Labune na jugu Libana. Pored toga, borbeni avion IDF tokom noći je udario u vojni komandni centar u oblasti Kfarčuba - saopšteno je na Telegramu.

Jeziva ispovest novinara iz Gaze koji je izgubio celu porodicu 

Novinar Al Džazire Vael Dahdouh obećao je da će nastaviti svoj posao čak i nakon što je u nedelju izgubio pet članova porodice tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze, a poslednji je bio njegov sin Hamza Dahdouh.

Hamza Dahdouh, sin šefa biroa Al Džazire, ubijen je u nedelju u izraelskom napadu u Kan Junis, u južnom delu Pojasa Gaze, kada je projektil direktno pogodio vozilo kojim je putovao.

Vael Dahduh je izgubio ženu, ćerku, unuka i 15-godišnjeg sina u izraelskom napadu na njegovu porodičnu kuću u oktobru. Međutim, kako je rekao u svom govoru, iako je muka prevelika, nastaviće da se bavi svojom profesijom jer je to najmanje što može da uradi.

Novi napadi IDF-a na Hezbolah u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su jutros i tokom noći izvele vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu.

Borbreni avion, navodi IDF, udario je u vojnu zgradu grupe Hezbolah.

IDF: Za 24 sata pogođeno 150 ciljeva Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se borbe nastavljaju u Kan Junisu, kao i da su tokom proteklog dana pogodile preko 150 ciljeva Hamasa.

IDF tvrdi da su za 24 sata otkrile i 15 tunelskih okna Hamasa, kao i da su ubile desetine operativaca te palestinske grupe.

Ministarstvo: Izraelski napadi na Zapadnoj obali doveli do "neizbežne eksplozije"


Namerna eskalacija Izraela gura situaciju na okupiranoj Zapadnoj obali ka neizbežnoj eksploziji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave.

U saopštenju se upozorava da izraelske vojne akcije zajedno sa napadima na naseljenike na Zapadnoj obali, uključujući okupirani istočni Jerusalim, prete da „zapadnu obalu gurnu u nekontrolisani ciklus nasilja“.

„Izrael vrši vansudska ubistva i racije u svim oblastima Zapadne obale“, navodi se u saopštenju ministarstva. „Na Zapadnoj obali pokušava da ponovi razaranja koja je izazvao u Gazi, posebno u izbegličkim kampovima na Zapadnoj obali.

Broj stradalih izraelskih vojnika porastao na 186

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedan vojnik stradao tokom borbi u centralnom delu Pojasa Gaze.

Ukupan broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije porastao je na 186.

SB UN glasa o rezoluciji SAD kojom se osuđuju napadi Huti u Crvenom moru

Savet bezbednosti UN zakazao je za sredu glasanje o rezoluciji koju su predložile SAD i kojom bi se osudili napadi jemenskih Huti pobunjenika na trgovačke i komercijalne brodove u oblasti Crvenog mora.

U nacrtu rezolucije navodi se da najmanje dvadesetak napada Hutija ometa globalnu trgovinu "i podriva prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir i bezbednost". 

Rezolucijom bi se zahtevalo momentalno oslobađanje prvog broda koji su Huti napali, japanskog teretnog broda koji je povezan sa izraelskom kompanijom koji je zaplenjen 19. novembra zajedno sa svojom posadom.

Bez navođenja Irana, glavnog dobavljača oružja Hutima, nacrt o kome će se glasati osudio bi sve poslove sa oružjem sa pobunjenicima, koji krše sankcije Saveta bezbednosti.

Američka i britanska mornarica oborile 21 bespilotnu letelicu Huta

Američke i britanske snage oborile su 21 bespilotnu letelicu koje su ispalili Huti sa sjedištem u Jemenu u južno Crveno more prema međunarodnim brodskim putevima, saopštila je Centralna komanda američke vojske.

Centralna komanda SAD saopštila je da nema povređenih ili prijavljenih šteta, dodajući da je ovo 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra.

SAD ne podržava prekid rata

Bela kuća ponavlja da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu  da u stavu SAD po tom pitanju “nema promene, jer ne verujemo da to sada koristi nikome osim Hamasu“.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da je Pojas Gaze postao "najgore mesto na zemlji".

"Gaza je najgore mesto na zemlji, a enklava se pretvara u mesto koje nije pogodno za stanovanje", rekao je portparol te agencije Adnan Abu Hasna.

Oko 1,9 miliona ljudi raseljeno je širom Gaze, a oko 1,4 miliona traži sklonište u 155 škola i skloništa pod upravom Ujedinjenih nacija.

Većina stanovništva Gaze spas pokušava da nađe u gradu Rafa na granici sa Egiptom.

Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice militantne grupe Hezbolah Alija Huseina Bardžija, za koga veruju da je  odgovoran za desetine napada dronom na Izrael. Hezbolah je demantovao da je Bardžija ubijen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading