hod časti
Foto: Printscreen/YouTube/ RTRS vijesti

Centralni događaj obeležavanja Dana Republike je svečani defile, koji će biti održan danas, 9. januara sa početkom u 17.00 časova, u kojem će učestvovati više od 900 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te predstavnici javnog i civilnog sektora, ali i porodice poginulih boraca iz Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Naime, kao i prethodne godine biće organizovan "Hod časti", kojim Banjaluka i cela Republika Srpska odaju posebnu počast svim onima koji su za njenu slobodu platili najvišu cenu i poklanja se svim nestalim i poginulim borcima Vojske Republike Srpske, civilima, te članovima njihovih porodica.

Pevačica etno i verskih pjesama Danica Crnogorčević nastupiće na kraju svečanog defilea, a ona je u čast Republike Srpske pripremila pesmu “Za život Srpske”.

Takođe, publici će se predstaviti i izvođenjem popularnih pesma poput “Veseli se srpski rode”.

Zajedno sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, izvešće pesmu “Pukni zoro”.

Povodom Dana Republike, 9. januara, na Trgu Krajine u Banjaluci biće održan koncert regionalnih muzičkih zvezda, a posetioce očekuje pravi spektakl na koncertnoj bini po okončanju svečanog defilea, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Ulice Banjaluke su okićene zastavama Republike Srpske, te se oko hiljadu zastava vijori se ulicama.

"Hod časti", koji je prvi put održan u Banjaluci prošle godine, a na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, predvodile su porodice poginulih boraca, noseći slike svojih najmilijih, a pridružili su im se i demobilisani borci, ratni-vojni invalidi, članovi  Udruženja amputiraca –UDAS, te ostala boračka udruženja koja deluju na području grada, kao i brojni sportski kolektivi, kulturno-umetnička društva, te pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice.

Pridanici Udruženja ratnih-vojnih invalida tada su ulicama grada proneli su zastavu Republike Srpske dugu 60 metara.

Zvanični program obiežavanja Dana Republike počeo je juče, 8. januara od 10.00 časova kada će brojne delegacije položiti vence na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Boriku.

Višković: Neshvatljivo je nekom osporavati datum rođenja

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je 9. januar, Dan Republike.

Vlada Srpske je na društvenoj mreži "Iks" objavila plakat "Simbol slobode", slogan ovogodišnjeg obeleežavanja Dana Republike.

Višković je juče istakao da je za Srbe Srpska njihov branik i večna kategorija čiji će se rođendan, 9. januar, uvek slaviti.

On je rekao da se ne može osporavati datum nečijeg rođenja i poručio svima koji napadaju Republiku Srpsku da je to odraz njihove nemoći.

"Neshvatljivo je nekom osporavati datum rođenja. Ne može se dekretom menjati dan rođenja, ni pojedinca, a ni Republike Srpske, koja je stvorena 9. januara. Siguran sam da će Republika Srpska večno biti branik srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je Višković.

On je napomenuo da tamo gde srpski narod nije imao svoju državu, nije imao ni slobodu, koja je svetinja za Srbe.

"Biće učinjeno sve da ne budu uzaludne žrtve date za Republiku Srpsku, kao i one iz Drugog svetskog rata, već će se njegovati tradicija predata narednim generacijama u amanet", poručio je Višković.

Cvijanovićeva: 9. januar nije inat

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da je 9. januar za Republiku Srpsku dan pobede, simbol i praznik slobode.

Cvijanovićeva je naglasila da se Republika Srpska 9. januara ne može i nikada neće odreći.

"Zato ga ponosno proslavljamo i ove, kao i prethodnih godina, a tako će biti i ubuduće! Ne iz inata prema bilo kome, već iz ljubavi prema Republici Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost svima koji su u proteklom periodu dali doprinos u razvoju Republike Srpske, bilo da je reč o onima koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ili onima koji su prošli kroz različite političke procese i donosili teške odluke.

"Istrajali smo sve ovo vreme, istrajaćemo i u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će Srpska i u budućnosti biti stabilna i istrajna.

"Kroz Dan Republike želimo da poželimo svim našim građanima mirnu i stabilnu Republiku Srpsku, uz naše obećanje da ćemo raditi da tako bude i u budućnosti", poručila je Cvijanovićeva.

Stevandić: Čuvajmo Srpsku

Predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić čestitao je svim građanima 9. januar - Dan Republike Srpske uz želju da njen 32. rođendan proslave ponosno i dostojanstveno, u miru, slozi, jedinstvu, te poruku da je obaveza svih da se čuva, jača i voli Srpska kao bastion odbrane interesa, slobode, nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

"Nikada nećemo prestati da slavimo Dan Republike, dan našeg ponosa i nacionalnog jedinstva, uprkos svim pritiscima i pretnjama. Srpska je za nas najveća svetinja i to pravo niko ne može, niti sme da nam ospori! Stvorili smo je krvlju, odbranili u ratu, sačuvali u miru i slavićemo je zauvek!", poručio je Stevandić u čestitki.

On je naglasio da je Republika Srpska najveća i najlepša pobeda u čije temelje su ugrađeni životi hrabrih srpskih boraca kojih se treba sećati sa najvećim pijetetom i odavati najviša priznanja, kao i ratnim vojnim invalidima i porodicama stradalih, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je naglasio da se sada jasno vidi značaj istorijske, vizionarske i državotvorne odluke poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, koji su 9. januara 1992. godine proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo.

"Od tada do danas Republika Srpska je sve jača i prosperitetnija, uprkos svim izazovima i napadima. Važno je da nastavimo sa razvojem i jačanjem naše Republike, na radost svih naših građana i generacija koje dolaze. Neka nam živi Republika Srpska! Srećan vam Dan Republike!", poručio je Stevandić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading