Rat u Izraelu
Foto: AP/Foto:AP

U poslednja 24 sata u Pojasu Gaze ubijeno je 249 Palestinaca, 23.084 od početka rata. Izraelska snage ciljale su 30 meta Hamasa, uključujući skladište oružja, mrežu tunela i kuću višeg operativca Islamskog džihada, tvrdi IDF. 

U Kan Junisu i u centralnom delu enklave likvidirano je, navodi IDF, najmanje 10 članova Hamasa. U novim udarima na jug Libana ubijen je jedan od komandanata Hezbolaha.

Humanitarna kriza u enklavi je alarmantna. Delegacija Svetske zdravstvene organizacije posetila je bolnicu Aksa i zabeležila da nema medicinske opreme, lekova i hrane. Poseban problem je nedostatak medicinskog osoblja, pa bolnica radi sa svega 30 odsto neophodnog ljudstva.

Prema navodima Kanala 12, izraelski visoki bezbednosni zvaničnici nekoliko puta su poslednjih dana upozorili premijera Benjamina Netanjahua da je situacija na Zapadnoj obali na ivici "velike" eskalacije.

Povećana zabrinutost dolazi nakon što su vlasti u Jerusalimu uskratile stotine miliona dolara poreskih prihoda koji pripadaju Palestinskoj upravi, pored odbijanja da se oko 150.000 palestinskih radnika vrati na svoja radna mesta u Izraelu i izraelskim naseljima na okupiranoj teritoriji.

Predsednik SAD Džo Bajden je, odgovarajući demonstrantima koji su uzvikivali "primirje odmah“, rekao da "tiho" sarađuje sa izraelskom vladom kako bi je ohrabrio da smanje intenzitet svojih napada i "značajnije izađu iz Gaze“.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izrael priznao da je baza kontrole letenja oštećena u napadu Hezbolah

Izraelska vojska je priznala štetu na osetljivoj bazi kontrole vazdušnog saobraćaja na severu Izraela nakon raketnog napada Hezbolaha u subotu, za koji je libanska militantna grupa rekla da je odmazda za ubistvo lidera Hamasa Saleha el Arurija u Libanu prošle nedelje.

Hezbolah je ispalio baraž od više od 40 granata i nekoliko raketa na bazu na vrhu planine Meron, koja se nalazi oko osam kilometara od libanske granice, a u napadu nije bilo žrtava. Izraelska vojska nije saopštila detalje o šteti, ali su dve radarske kupole pogođene protivtenkovskim vođenim projektilima, prema snimcima koje je objavio Hezbolah.

IDF: Ubijen komandant vazdušne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice militantne grupe Hezbolah Alija Huseina Bardžija.

"Danas smo eliminisali komandanta Hezbolahovih vazdušnih snaga u južnom Libanu", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari na brifingu za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelci znaju gde je vojni lider Hamasa, kažu da je okružen taocima

Izraelci znaju tačnu lokaciju vojnog vođe Hamasa Jahje Sinvara, koji je izgleda organizovao napade 7. oktobra, ali zbog talaca ne žele da izvedu napad na njega, navodi više izvora. Sinvar se okružio velikim brojem izraelskih talaca, što sprečava vojsku da pokrene udar, izvestio je list "Izrael hajom".

Slične izjave dao je javnom radiju "Kan" i bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin. Jonatan Šancer, potpredsednik Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, napisao je na Tviteru da je prethodnih nedelja čuo slične izveštaje od "obaveštenih ljudi".

Blinken u razgovoru s Netanjahuom izrazio podršku SAD da se spreče novi napadi

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i tom prilikom je potvrdio da Izrael ima podršku SAD da spreči nove napade na zemlju.

Blinken je dodao da je Netanjahuu naglasio važnost izbegavanja civilne štete, zaštite civilne infrastrukture i obezbeđivanja distribucije humanitarne pomoći širom Gaze.

Hiljade ožalošćenih na sahrani komandanta Hezbolaha Visama Tavila

Hiljade ožalošćenih prisustvovalo je sahrani komandanta Hezbolaha Visama Tavila na jugu Libana. Njegov kovčeg je bio umotan u Hezbolahovu žutu zastavu dok je nošen ulicama svog sela.

Jordanski kralj: Stvara se čitava generacija siročića

- Više dece je umrlo u Gazi nego u svim drugim sukobima u svetu prošle godine. Od onih koji su preživeli, mnogi su izgubili jednog ili oba roditelja, stvara se cela generacija siročadi - istakao je jordanski kralj Abdulah II.

Britanski hirurg: Gaza je nešto najgore što sam video u životu

Britanski hirurg koji je vodio tim hitne medicinske pomoći u centralnoj Gazi, Nik Mejnard, kaže da je situacija u bolnici Al Aksa bila "bez svake sumnje najgora stvar" koju je video u svojoj karijeri.

- Bilo je višestrukih amputacija, užasnih opekotina, kakve nikada ranije nisam video - rekao je dr Mejnard nakon što njegov tim nije imao drugog izbora nego da se povuče iz bolnice, nakon povećane izraelske vojne aktivnosti.

Blinken vidi šansu Izraela za regionalno povezivanje posle rata

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u Izraelu posle posete arapskim prestonicama da vidi mogućnosti za izgradnju bližih veza u regionu po završetku krize u Gazi.

- Znam za vaše napore, tokom mnogo godina, da izgradite mnogo veću povezanost i integraciju na Bliskom istoku, i mislim da tamo zapravo postoje stvarne mogućnosti. Ali, moramo da prođemo kroz ovaj veoma izazovan trenutak i da obezbedimo da se 7. oktobar više nikada ne ponovi i da radimo na izgradnji mnogo drugačije i mnogo bolje budućnosti - rekao je Blinken misleći na prekogranični napad Hamasa.

Jučerašnji bilans poginulih izrelskih vojnika porastao na devet

Tokom jučerašnjih borbi u Pojasu Gaze poginulo je još pet izrelaskih vojnika, čime je bilans gubitaka od ponedeljka porastao na devet, a od početka kopnene ofanzive 185.

Palestinske vlasti: Od 7. oktobra u Gazi ubijeno 23.210 osoba

Ukupno 23.210 Palestinaca je ubijeno, a 59.167 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Kako se dodaje, oko 126 Palestinaca je ubijeno, a 241 ranjen u prethodna 24 sata, dodaje ministarstvo.

SZO upozorava na mogući kolaps bolnica u Gazi

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izrazili su zabrinutost zbog mogućeg kolapsa bolnica na jugu Gaze jer se sukobi oko grada Kan Junisa zaoštravaju, pri čemu se mnogo medicinskog osoblja i pacijenata evakuiše kako bi spasili svoje živote.

- Ono što vidimo je zaista zabrinjavajuće u vezi mnogih bolnica i intenziviranja neprijateljstava, veoma blizu Evropske bolnice u Gazi - rekao je Šon Kejsi, koordinator timova hitne medicinske pomoći SZO u Gazi na konferenciji za novinare.

Hezbolah gađao komandno mesto Izraela, ubijena tri militanta u Libanu

Tri pripadnika Hezbolaha ubijeni su u napadu izraelske besilotne letelice na vozilo u kojem su se nalazili u južnom Libanu, desetak kilometara od izraelske granice.

Istovremeno, izraelski mediji javljaju da je dron napunjen eksplozivom lansiran danas iz Libana eksplodirao u štabu Severne komande izraelske vojske u Safedu.

Berbok: Nemačka i Egipat su saglasni - Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima

Nemačka i Egipat saglasni su da Pojas Gaze i Zapadna obala pripadaju Palestincima, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Kairu.

Berbokova je rekla da se patnja Palestinaca u Pojasu Gaze ne može nastaviti i poručila da su potrebne konkretne mere kako bi se obezbedila pomoć ljudima u toj palestinskoj enklavi. 

U napadu dronom u Libanu ubijena trojica pripadnika Hezbolaha

Tri pripadnika Hezbolaha ubijena su u napadu izraelske besilotne letelice na vozilo u kojem su se nalazili u južnom Libanu, desetak kilometara od izraelske granice, rekla su dva Rojtersova izvora bliska toj proiranskoj paravojnoj organizaciji.

U jučerašnjim udarima na jug Libana ubijen je jedan od komandanata Hezbolaha.

Hercog Blinkenu: Ne postoji ništa "groznije i besmislenije" od tužbe Južne Afrike protiv Izraela

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je da "ne postoji ništa groznije i besmislenije" od tužbe podnesene Međunarodnom sudu pravde (ICJ) kojom se Izrael optužuje za genocid protiv Palestinaca u Gazi.

Sastanak

Evelyn Hockstein (POOL)

 

U razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, Hercog je osudio Južnu Afriku zbog pokretanja slučaja, čije saslušanje treba da počne u četvrtak i zahvalio je Vašingtonu na podršci Izraelu.

Još četiri izraelska vojnika poginula u Gazi, 180 od početka rata

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su još četiri vojnika poginula u borbama u Pojasu Gaze, čime je broj poginulih u kopnenoj ofanzivi na Gazu povećan na 180.

Izraelska vojska proširuje kopnene operacije u Kan Junisu

Izraelska vojska je saopštila da proširuje kopnene operacije u Kan Junisu, gde nastavlja borbe sa palestinskom militantnom grupom Hamas duboko unutar grada na jugu Gaze.

Tokom proteklog dana, izraelske trupe na terenu u ovoj oblasti elimnisale su oko 40 operativaca Hamasa, saopštila je vojska, a prenosi Tajms of Izrael. Navedeno je da su izraelske snage takođe locirale "široku paletu" oružja i tunele militanata.

Izraelska vojska dodaje da je njena mornarica takođe izvela napade tokom proteklog dana gađajući položaje Hamasa, skladišta i plovila duž obale.

Blinken na Bliskom istoku, kako će se upravljati Pojasom Gaze?

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće sa liderima arapskih zemalja i Turske na temu upravljanja Pojasom Gaze nakon završetka izraelske vojne operacije u toj enklavi, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Kako list navodi, u utorak, 9. januara, Blinken planira da iznese svoje predloge o budućem upravljanju Pojasom Gaze izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, uoči sastanka sa šefom Palestinske nacionalne uprave Mahmudom Abasom.

Prema američkim zvaničnicima koje citira "Volstrit džornal", Saudijska Arabija i druge arapske zemlje mogu pružiti podršku za obnovu Gaze, ali samo pod uslovom da Izrael ne okupira to područje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading