Džefri Epstin
Foto: AP/Foto:AP

Sudija njujorškog suda Loreta Preska odlučila je da sada treba da postanu javni dokumenti koji su bili deo tužbe iz 2015. godine koju je podnela Virdžinija Đufre, jedna od žrtava seks trafikinga, protiv Gislejn Maksvel, saradnice i ljubavnice Džefrija Epstajna.

To što se nečije ime pojavljuje u pomenutim sudskim spisima ne znači da su te osobe optužene za bilo kakva krivična dela, niti da su ih počinile. Od više od 100 imenovanih u "pedofilskim papirima", neki jesu optuženi, dok drugi u sudskim spisima iznose optužbe ili su potencijalni svedoci. Pravni podnesci opisuju dobro povezan društveni krug u Epstajnovoj orbiti.

Kako se ubio Epstajn: Dato mu "previše čaršafa"

Epstajn je umro 10. avgusta 2019, a mnogi ni dan danas ne veruju da je zaista izvršio samoubistvo, naročito zbog spiska moćnika koji su se družili ili imali kontakt s njim.

Džefri Epstin

Foto:AP

 

 

U junu ove godine nadzorni organ u američkom Sekretarijatu za pravosuđe naveo je da je "kombinacija nemara i propusta" omogućila da Epstajn oduzme sebi život u federalnom zatvoru u Njujorku, dok je čekao suđenje za seks trafiking maloletnica.

Generalni inspektor Majkl Horovic naveo je propust federalnog Biroa za zatvore da Epstajnu ne dodeli cimera nakon što je prethodni otišao, kao i probleme sa kamerama za nadzor. Horovic je takođe naveo da je Epstajnu dato previše čaršava koji su bezbednosni problem i korišćeni su za samoubistvo.

Generalni inspektor objavio je izveštaj o detaljima istrage o smrti Epstajna u avgustu 2019. On je ponovio ranija otkrića drugih istraga da nema indikacija o nasilju, pobijajući teorije zavere.

Svi zatvorski čuvari izbegli robiju

Takođe je ponovio prethodna otkrića da su neki od zatvorskih čuvara Epstajna bili preopterećeni poslom. Samo dvoje zaposlenih koji su imali zadatak da čuvaju Epstajna su optuženi, ali su izbegli zatvor jer su priznali krivicu da su falsifikovali unose kada su bili na smeni.

Džefri Epstin

Foto:AP

 

 

Izveštaj je objavljen više od četiri godine nakon što je Epstajn oduzeo sebi život, ali i nakon što je agencija AP objavila hiljade strana izveštaja o njegovom pritvoru, smrti i haosu koji je posle nastao. Zatvorski čuvari kojima je posao bio da nadgledaju Epstajna su spavali i bavili se onlajn kupovinom, umesto da ga proveravaju na 30 minuta, naveli su istražioci.

Autopsija: Slomljen vrat na više mesta

Autopsija tela Epstajna pokazala je da je on pretrpeo više preloma u vratu, čime je produbljena misterija koja okružuje njegovu smrt.

Među kostima koja je polomljena je i podjezična kost koja je kod muškaraca blizu Adamove jabučice. Takvi prelomi mogu se pojaviti kod osobe koja se obesila, posebno ako je starija, kažu forenzički eksperti, ali su uobičajeniji kod žrtava ubistva davljenjem.

Brojne teorije zavere

Amerikanci sa obe strane političkog spektra nakon smrti Epstajna pitali su se kako je moguće da je uspeo da izvrši samoubistvo s obzirom na to da je bio pod strogim nadzorom.

Život i zločini Epstajna, kao i to kako i uz čiju pomoć je uspeo da decenijama izbegne zatvorsku kaznu, već su bili predmet intenzivne rasprave. Ne čudi što je i njegova smrt podstakla brojne teorije zavere i kontroverze.

Epstajn je bio pod stalnom prismotrom i svakodnevnim psihijatrijskim procenama od incidenta dve nedelje pred smrt, kada je navodno pokušao samoubistvo. Kao deo procedure njemu je čak bilo zabranjeno da ima kaiš i pertle na obući.

Bivši zatvorenici specijalne jedinice potvrdili su da su stanari tog dela zatvora konstantno nadgledani sigurnosnim kamerama i brojnim stražarima poput "laboratorijskih pacova", kao i da je tu "gotovo nemoguće izvršiti samoubistvo".

Veći deo javnosti nakon samoubistva je smatrao da je neko od Epstajnovih nekadašnjih prijatelja i saučesnika odlučio da ga se "reši" da tokom suđenja ne bi isplivali detalji o njegovoj navodnoj umešanosti u zločine. Rasprava se odmah povela o samom vrhu Epstajnovog kruga moćnika.

U testamentu ime - Boris Nikolić

Epstajn je ostavio testament samo dva dana pre nego što je nađen obešen u zatvorskoj ćeliji. Da čitava priča dodatno dobije na misterioznosti, u testamentu su se našla imena onih koji su, po svemu sudeći, to najmanje očekivali.

Iako se dosta pisalo o poznanstvu Epstajna sa Bilom Gejtsom, vest o tome da se ime njegovog nekadašnjeg savetnika našlo u testamentu pokojnog milionera dodatno je zainteresovalo svetsku javnost. Reč je o Borisu Nikoliću, imunologu sa Harvarda koji je, kako stoji u njegovoj bogatoj biografiji, Medicinski fakultet završio u Zagrebu.

Boris Nikolić je, kako navode strani mediji, u testamentu imenovan za rezervnog izvršioca, u slučaju da Epstajnovi advokati Daren Indajk i Ričard Kan ne budu u mogućnosti da ispoštuju poslednju volju svog poslodavca, te svu njegovu ličnu imovinu ustupe misterioznom entitetu pod nazivom "1953 Trust".

Nikolić je navodno bio šokiran ovim saznanjem i nije želeo da prihvati posao koji mu je poveren.

- Niko me nije konsultovao i uopšte nemam nameru da ispunim ono što se od mene traži - napisao je tada nekadašnji savetnik Bila Gejtsa za "Blumberg".

Nikolić je rekao i da ga Epstajn nikada nije finansirao, a njihova veza ostaje nejasna, piše Dejli mejl. Nikolić i Bil Gejts su 2015. godine osnovali kompanija Editas Medicine za uređivanje genoma, u vrednosti od 120 miliona dolara.

Ko je od svetskih moćnika na spisku?

Podsetimo, brojni sudski dokumenti koji identifikuju osobe povezane sa ozloglašenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom objavljene su u sredu. Deo je objavljen i dan kasnije.

Među njima su i princ Endrju , vojvoda od Jorka, bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton i Donald Tramp, pokojni "kralj popa" Majkl Džekson i američki mađioničar i iluzionista Dejvid Koperfild samo su neki od ljudi koji se pominju u dokumentima milijardera Džefrija Epstajna koji su objavljeni po nalogu savezne sudije Lorete Preske. Na spisku je i pokojni fizičar Stiven Hoking.

Svi su negirali da su radili sa Epstajnom ili da su imali bilo kakvu umešanost sa maloletnim devojčicama, i niko nije optužen. Međutim, sva trojica se nalaze pod lupom nakon što su stari dnevnici iz zloglasnog mlaznjaka "boing 717", nazvanim “Lolita ekspres” ponovo isplivali na površinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading