LJULJA MU SE STOLICA? Evo ko bi mogao da zameni Šolca
Foto: Tanjug/Tanjug/Markus Schreiber)

List napominje da je samo ove godine nivo podrške u SPD pao sa 20 na 15 odsto. Navodno bi Šolcovo mesto mogao da zauzme aktuelni ministar odbrane Boris Pistorijus, kao trenutno najpopularniji nemački političar.

Razlog za Šolcovu ostavku može biti skandal oko finansijskih malverzacija, vezanih za kompaniju "Vajerkard". On je tada bio ministar ekonomije i "nije bio obavešten", iako je praćenje ovog slučaja bila njegova direktna odgovornost.

Međutim, on stalno negira sopstvenu krivicu za ono što se dogodilo.

Istovremeno, nemački analitičari sumnjaju da će Šolc zaista napustiti svoju funkciju u bliskoj budućnosti, napominje list.

U junu 2020. godine, kada je sadašnji kancelar bio ministar finansija, "Vajerkard" je optužen za prevaru nakon što su revizori zabeležili manjak od 1,9 milijardi evra, ali Šolc i njegovo ministarstvo pokušali su da zaštite korporaciju od napada, što je izazvalo negodovanje i sumnju.

Jedan od vodećih menadžera "Vajerkarda" Austrijanac Jan Marsalek pobegao je, a nemački mediji tvrde da je možda u Rusiji ili Belorusiji.

Ambasada Austrije u Moskvi je saopštila da ne raspolaže informacijama o tome gde se nalazi bivši glavni izvršni direktor. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne zna ništa o "transportu" Marsaleka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading