JEZIVO PROROČANSTVO IZ RUSIJE! Veliki vojni obračun neizbežan, evo šta čeka Zapad
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Ovi sukobi su samo naizgled teritorijalni, ali zapravo imaju egzistencijalni značaj. U 20. veku, koji su obeležili ratovi, revolucije, kolonijalizam i borba za nacionalno oslobođenje, svet je bizarno i nelogično podeljen.

Vojno-ideološke konfrontacije iz druge polovine veka postepeno su postale globalne. Svi ovi sukobi bi, teorijski, mogli da budu rešeni, ali to se ne dešava. Naprotiv, konflikti izbijaju sa novom snagom.

Sadašnje jačanje sukoba je simptom slabljenja savremene međunarodne strukture moći. Liberalni svetski poredak se u poslednje vreme naziva poretkom zasnovanom na pravilima. Osnova ovog poretka je sve do nedavno bilo poverenje u pravednost i istinitost zapadne ideologije, koje je Zapad stekao pobedom u Hladnom ratu.

Liberalna demokratija i tržišna ekonomija pobedile su sovjetski režim i njegovu plansku ekonomiju. Ali, ubrzo se demokratija, kao moć većine koja uzima u obzir mišljenje manjine, transformisala u liberalnu šemu u kojoj manjina uzurpira prava većine.

U skoro svim zemljama G7, rejting vladajućih partija i koalicija je izuzetno nizak, odnosno, vlade zastupaju interese manjeg dela stanovništva. Alternativne snage, koje izazivaju aktuelnu vlast, označene su kao "populističke". Ovaj termin, koji potiče od reči populus, što znači narod, postao je pogrdan, a mejnstrim se bori protiv protiv njih tako što ih premazuju katranom.

Ovo je godina velikih odluka

Establišment ovu borbu predstavlja kao borbu za demokratiju, što bi trebalo da znači da je demokratija pobeda onih snaga koje održavaju kontinuitet. Oni koji žele da promene kurs proglašavaju se neprijateljima demokratije, čak i ukoliko imaju većinu.

Koncept "svetske većine", zemalja van zapadne zajednice, koji je ove godine ušao u ruski politički leksikon, uklapa se u procese u pojedinačnim zemljama i u procese na globalnom nivou.

Ulogu globalnog establišmenta ovde igra Zapad. Ne postoji nijedna "populistička" snaga koja se tome suprotstavlja. Ali postoji "svetska većina", koja veruje da manjina, odnosno Zapad, zloupotrebljava svoju moć.

Ono što se pojavljuje nije rigidna opozicija, već rastući otpor, koji smanjuje efikasnost politike SAD i njenih saveznika. I unutar same zapadne zajednice vidimo sve snažnije zahteve "populista" da se smanji učešće u svetskim poslovima, jer gubici od toga premašuju koristi.

Ovo nema direktan i neposredan efekat, već, naprotiv, dugotrajan i indirektan. Ali, pošto se istorija odvija sve brže i brže, značenje trajnosti se menja.

Godina 2022. je bila prekretnica, jer je ovo prvi put da je moć vladajuće manjine direktno osporena. Presedan je napravljen. Ova godina je bila vreme navikavanja na činjenicu da stara ograničenja, sama "pravila" na kojima se poredak zasnivao, nestaju i da se otvara prostor mogućnosti za sve.

Godina 2024. će biti godina velikih odluka. Doslovno će većina sveta, koju predstavlja stanovništvo Indije, SAD, Pakistana, Bangladeša, Južne Afrike, Indonezije, Rusije i Egipta, glasati, uključujući i Evropsku uniju, koja će birati Evropski parlament.

U vodećim zemljama Zapada vodi se žestoka bitka između "populista" i establišmenta, a glavna arena je, naravno, sama Amerika, zaključuje Lukjanov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading