Avion vojske SAD završio u moru
Foto: Printscreen/Printscreen

„Avion je nestao 1955. i ponovo se pojavio 37 godina kasnije. Evo šta se desilo!“ Ova tvrdnja svakih nekoliko meseci pojavi se na društvenim mrežama i pregledaju je milioni ljudi. Sa njom postoji samo jedan problem- zvuči neverovatno zato što to i jeste. Povratak nestalog aviona kompanije PanAm na letu 914 nikad se nije desilo, na šta je nedavno upozorio korisnik Fejsbuka LastMinit.

- Kako su svi nestali? Ovaj avion je nestao i nije ga bilo 37 godina, a onda se ponovo pojavio 1992. sa svih 55 putnika. Niko iz aviona nije ostario ni za dan. To je nemoguće! Kasnije se ispostavilo da je priča lažna – naveo je on.

 

Uprkos tome što je on upozorio korisnike, a priču su ispitivali i sajt Snopes i agencija AFP utvrdivši da je potpuno lažna, ljudi je i dalje prenose. Nije im važno što priča krši sve zakone fizike, pa i logike.

Izvesni Paul Foisy jedan je od onih koji su je ponovili pre samo nekoliko dana, početkom meseca video izbacili su Cpacify Matthew i Aliens UFO Caught on Camera, a u martu je post stranice Unknown Facts o tome šerovalo 75.000 ljudi.

 

Prema svim tim tvrdnjama, i dalje popularnim na društvenim mrežama, avion na letu kompanije Pan Am 914 nestao je nakon poletanja u Njujorku 1955. a onda se pojavio nekoliko decenija kasnije. Već tu nastaje problem u priči – prvi put kada je objavljena, bilo je navedeno da je avion sleteo u Karakas 1985, 30 godina nakon poletanja, a drugi i treći put da je sleteo u Karakas 1992, 37 godina kasnije. A sve tri priče bile su objavljene u istim novinama – u američkom tabloidu Weekly World News.

Prvi put priča je objavljena 7. maja 1985. i tada je misteriozni nestanak trajao samo 30 godina. Priča je ponovljena 26. maja 1993. i 7. septembra 1999. U oba slučaja, nestanak je trajao 37 godina, a svedok događaja bio je izvesni kontrolor Huan de la Korte, koji je predstavljen potpuno različitim fotografijama.

Koliko je kredibilan list bio Weekly World News (koji je izlazio između 1979. i 2007) i da je priča izmišljena može se videti već i posle samo nekoliko pogleda na njegove naslovne strane. „Neverovatan čovek živeo je 16 puta“, „Troje preživelo napad NLO“, „Koristite horoskop da pobedite inflaciju“, „Teror svemirskog čudovišta“, „Naci astronauti vratili su se na Zemlju“, „Sveštenik eksplodirao tokom isterivanja đavola“, „Muž upravlja ženom pomoću daljinskog za TV“...

Zanimljivo je da je 1961. emitovana epizoda „Odiseja leta 33“ iz serijala „Zona sumraka“ (kako i glasi jedan deo naslova u čak dva teksta) u kojoj avion poleće iz Londona i umesto u Njujork te iste godine stiže u vreme dinosaurusa, a zatim 1939. da bi tek u trećem pokušaju uspeli da se vrate u 1961. Možda je upravo ona bila inspiracija za „novinare“ iz ovog lista koji je kod nas svojevremeno imitirala Zona sumraka.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading