CRNOGORSKI PENZIONERI U NEIZVESNOSTI: Neusklađivanje penzija možda pred Ustavnim sudom
Schutterstock

Minimalnu penziju od 450 evra u februaru će primiti gotovo 41.000 korisnika. Međutim, izmenjeni zakon o PIO je definisao da u naredne dve godine taj iznos neće biti uvećan kroz redovna kvartalna usklađivanja. To je pre par dana potvrdila i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

U međuvremenu su se čula mišljenja da neusklađivanje minimalnih penzija u naredna 24 meseca nije u skladu sa Ustavom i zakonom. Nišić smatra da to nije slučaj.

“Ova naša mera je apsolutno ustavna i tu neće biti nikakvih problema, da se ona i preispita”, kazala je ona.

Pravnik Veselin Radulović ocenjuje da postoji rizik da penzioneri koji procene da su im uskraćena zakonom i Ustavom garantovana prava podnesu tužbe sudovima. Stava je i da je odluku o povećanju penzija trebalo ozbiljnije analizirati.

“Samo povećanjem tih minimalnih penzija se narušava i princip jednakosti građana pred Ustavom. Odnosno, određeni broj penzionera je diskriminisan u odnosu na one koji primaju minimalne penzije, jer Ustav zabranjuje diskriminaciju. Zabrana diskriminacije podrazumeva, ne samo da je država obavezna da jednako postupa u istim situacijama, već nekada i u različitim situacijama mora postupati različito”, kazao je on.

 U ovom slučaju su favorizovani samo oni penzioneri koji primaju minimalne naknade.

“A proporcionalno usklađivanje nije izvršeno u odnosu na ostale i tu se može govoriti o jednoj vrsti diskriminacije u odnosu na tu grupu građana”, objasnio je pravnik.

U Udruženju penzionera Crne Gore su proračunali da će praktično penzioneri sa najnižim primanjima za godinu dobiti 75, odnosno za dve godine 150 evra, jer neće imati uvećanja po osnovu usklađivanja koje je na nivou 24 meseca šest puta. To je za naš radio saopštio Ivan Grdinić.

“Penzioneri to ne vole, vi njemu to dajete i onda mu zamrznete penziju i sad je pitanje treće godine hoće li on dobiti usklađivanje, koliko će dobiti i ostalo. Po meni to nije ispravno da se radi na taj način”, kazao je on.

Podsećamo, tokom ove godine sve penzije uvećane su tri puta, u januaru 2,5%, u maju zbog redovnog ali i vanrednog usklađivanja 8,5%, a u septembru 5%.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading