Avion
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Norveška, jedna od država osnivača NATO, ne dozvoljava od početka rata u Ukrajini letove aviona ruskih avio-kompanija i vlasnika preko svoje teritorije niti sletanje na svoje aerodrome kao deo međunarodnog pritiska na Rusku Federaciju.

Ipak, u ponedeljak 18. decembra, avionu Boeing 777 ruske avio-kompanije Nordwind Airlines na letu između Moskve i Varadera na Kubi odobreno je da uđe u norveški vazdušni prostor jer je pilot oglasio vanredni medicinski događaj zbog, kako je navedeno, kritičnog stanja jednog od putnika, prenosi Telegraf.

Katarina Framholt, portparol državnog norveškog operatera aerodroma i kontrole letenja Avinor, potvrdila je za NRK kanal da su zbog "medecinske urgencije" dozvolile ruskom avioprevozniku da koristi vazdušni prostor zemlje kako bi "brže leteo nazad". Avinor je zabranio sve prelete ruskih aviona od 28. februara 2022. godine

Nije zvanično saopšteno da li je posada tražila kako uobičajena operativna procedura nalaže, sletanje na najabliži adekvatni aerodrom, odnosno onaj koji ima i tehničke uslove za sletanje i raspoloživu medecinsku ekipu (na aerodromu ili po pozivu).

Let N4555 Nordwind Airlinesa iz Moskve za Varadero na Kubi poleteo tačno u podne po moskovskom vremenu. Posle nekoliko sati, jednom od putnika je pozlilo: navodno mu je pukao dobio je čir i počeo da krvari iznutra, prenosi telegram kanal SHOOT.

Avion

Flightradar24

 

Podaci sa servisa za praćenje letova Flightradar24 pokazuju da je do odluke o povratku doslo posle oko tri i po sata leta, na visini od 10.000 metara. Avionu je teabalo nešto više od 2 časa za povratak

Ruski izvori tvrde da su im "putnici na letu rekli piloti nisu dobili dozvolu da slete na jedan od najbližih norveških aerodroma, nakon čega su preko razglasa objavili da se avion okreće i leti nazad za Moskvu".

Kako prenosi SHOT, letelica je uspešno sletela na aerodrom Šeremetjevo (SVO), a putnik je "u trenutku sletanja bio živ i svestan" i odmah je prevezen u bolnicu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading