Oluja
Foto: Alo/Profimedia

Veći deo Evrope pod uticajem je veoma snažnog anticklona sa zapada Evrope. Vrednost pritiska u njemu je i iznad 1040 mb i on ovih dana predstavlja blokadu za prodor oblačnih i padavinskih sistema do našeg područja. Ipak, pred kraj radnog dela sedmice Evropu će zahvatiti ekstremno snažan ciklon, a on će promenu vremena doneti i Srbiji.

Pod uticajem visokog vazdušnog pritiska, vreme u Srbiji danas i narednih dana biće veoma stabilno.

I danas i sutra biće sunčano, tokom dana i relativno toplo za ovo doba godine, ali ujutro u većini predela uz maglu i mraz.

Maksimalna temperatura biće u većini iznad 10°C, u utorak na zapadu Srbije i do 15°C, pri čemu bi najtoplije bilo u Podrinju i u Kolubarskom okrugu. U pojedinim predelima magla će se zadržati veći deo dana i u tim predelima biće hladnije.

U sredu se očekuje malo više oblaka i očekuje se za koji stepen niža temperatura, ali će i dalje ostati natprosečno toplo.

U četvrtak će biti promenljivo oblačno i još malo hladnije, temperatura od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C.

U četvrtak se nad severnim Atlantikom očekuje formiranje cikona, koji će se potom obrušiti na jug Skandinavije. Ovaj ciklon u petak će "eksplodirati" nad južnim delom Baltičkog mora i doneti orkansku oluju centralnoj i severoistočnoj Evropi, a naročito području od Alpa na zapadu do Rusije na istoku i od Panonske nizije na jugu do Skandinavije na severu. Ovaj ciklon doneće Nemačkoj, Poljskoj, Austriji, severu Slovenije i Hrvatske, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, pribaltičkim zemljama, Norveškoj, Finskoj i Švedskoj olujne vetrove i obilne padavine, kišu i sneg, dok se u oblasti Baltičkog mora očekuju uraganski vetrovi sa udarima od 140 km/h, a oni će se obrušiti na priobalno područje Poljske, Nemačke, Švedske, Finske i pribaltičkih zemalja, uz višemetarske talase koji će plaviti obalna područja. Biće ovo jedna od jačij jesenjo-zimskih oluja na severu Evrope, a pogled na cikolon nalikovaće uraganu. Vrednost pritiska u centru ciklona biće oko neverovatnih 950 milibara, što su za skoro 100 milibara niže vrednosti od aktuelnog anticiklona.

Ovaj ciklon potom će nastaviti put dalje na istok i doneti olujno nevreme sa snegom Rusiji.

Na udaru ciklona i Srbija?

Srećom, ovaj ciklon neće direktno pogotiti Srbiju i naše područje, već će samo perifernim i svojim obodnim delom zahvatiti krajnji sever Srbije i u tim predelima Srbije biće najniži pritisak, uz najvetrovitije vreme, ali će glavnu promenu vremena u petak doneti atmosferski front u sklopu ovog ciklona.

Dakle, pod uticajem veoma dubokog ciklona sa severa Evrope, u Srbiji će u petak biti vetrovito, uz umeren do jak jugozapadni i zapadni vetar, koji će na planinama i na severu Vojvodine imati olujne udare. Očekuje se i oblačno, povremeno sa kišom.

Za razliku od Srbije, znatno jači vetar očekuje se na severu Hrvatske, a naročito u Mađarskoj i na severu i zapadu Rumunije.

Prvog dana vikedna vreme u Srbiji će se postepeno smirivati, a drugog dana vikenda očekuje se sunčano i ponovo veoma toplo za decembar, uz temperature do 15°C.

Oko 26. decmbra sledi manje zahlađenje, ali prema trenutnim prognozama poslednje dane ove godine ponovo će otopliti, tako da nema na vidiku onog pravog zimskog zahlađenja sa snegom.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading