Izbori
Foto: AP/Manish Swarup (STF)

Ukoliko pobedi, Modi bi ostao na čelu vlade, što bi mu bio treći mandat. Dosadašnji Modijevi izborni uspesi zasnivaju se na podršci indijskih Hindusa, ali njegovi kritičari ga optužuju za netoleranciju prema ogromnoj muslimanskoj manjini u Indiji.

Ipak, neosporno je da je Indija u poslednjih deset godina s njim na čelu veoma ojačala svoj položaj i svakako stekla status jedne od supersila. Indija je u avgustu uspela da spusti bespilotnu letelicu na Mesec i tako, nakon Rusije, SAD i Kine, postane tek četvrta nacija kojoj je to pošlo za rukom.

Analitičari, međutim, ne misle da će Modi tako lako trijumfovati ovog puta. Protiv sebe će imati opoziciju Indija, u koju se udružilo čak 38 stranaka i političkih pokreta, među kojima su i potomci Mahatme Gandija, Sonja i Raul, kao i guverneri pet indijskih saveznih država.

Oni su se prošlog leta tokom četiri sastanka udružili i postigli dogovor o zajedničkom izlasku na izbore da bi svrgnuli Modija sa vlasti.

- Sastanke treba posmatrati kao ozbiljan pokušaj formiranja ujedinjenog fronta da bi se sprečilo da INP premijera Modija ponovo pobedi. Mnoge regionalne stranke osećaju da imaju šansu za borbu u odnosu na INP pod premijerom Modijem - rekao je Nirandžan Sahu, viši saradnik u Fondaciji Observer riserč u Nju Delhiju.

Modi se, međutim, nije uplašio udružene opozicije, opisujući savez Indija kao "skup okorelih podmitljivaca", i naveo je da je njegov INP na dobrom putu da ostvari još jednu pobedu 2024. i da on dobije treći mandat premijera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading