Peter Sijarto
Foto: Alo/EPA

„Mislim da Rusija ne bi napala nijednu zemlju NATO-a. A pošto su većina zemalja-članica, posebno na istočnom krilu EU, takođe članice NATO-a, mislim da Rusija ne bi napala neku zemlju NATO-a, jer je NATO najjači savez u oblasti odbrane i bezbednosti u svetu“, istakao je Sijarto.

On je podsetio na član 5. NATO sporazuma, prema kojem napad na jednu od zemalja Alijanse treba posmatrati kao napad na celu Alijansu.

„I ne mislim da bi bilo ko, ne samo Rusija, već bilo ko rizikovao da napadne bilo koju od zemalja-članica NATO-a“, zaključio je Sijarto, prenosi Sputnjik.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavne izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi Rusija navodno mogla da napadne NATO nazvao „potpunom besmislicom“. Ruski lider je naglasio da Moskva nije zainteresovana za rat sa zemljama NATO-a – za to nema nikakvih razloga: ni političkih, ni ekonomskih, ni vojnih.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je početkom decembra da će Rusija, navodno, napasti članice NATO-a nakon pobede u Ukrajini. Koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi nazvao je veoma verovatnim učešće američke vojske u konfrontaciji sa ruskim snagama u slučaju da ruska vojska pobedi u specijalnoj vojnoj operaciji.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading