Aleks Bati
Foto: AP/Greater Manchester Police (HONS)

On se pojavio u sredu ujutru u gradu Revel, u blizini Tuluza, na jugu Francuske, gde ga je u policijsku stanicu ga doveo zabrinuti vozač dostavnog vozila.

Aleks je nestao 2017. godine, dok je sa majkom i dedom bio na letovanju u Španiji.

Oni nad njim nemaju starateljstvo i za njima se traga zbog Aleksovog nestanka, navodi Bi-Bi-Si.

Britanski tinejdžer je smešten u centar za mlade u Tuluzu i vratiće se u Britaniju zajedno sa policijskim i konzularnim zvaničnicima.

Policijski izvori su rekli za BBC da je dečaka u policijsku stanicu odveo vozač dostavnog vozila koji ga je uočio na putu u podnožju Pirineja, u sredu rano ujutru.

Prvo što mu rekao bilo je: "Moja majka me je otela kad sam imao 12 godina", piše londonski "San". Dejli mejl navodi da je u jednom trenutku rekao "da je njegova majla malo luda."

"Objasnio je da je hodao četiri dana", rekao je vozač i dodao da je plan tog tinejdžera bio da ode do neke ambasade i zatraži pomoć.

Aleksova baka, Suzan Karuana, koja je njegov zakonski staratelj, suviše slaba da bi otputovala u Tuluz, ali je bila u kontaktu sa njim.

BBC saznaje da je francusko tužilaštvo u Tuluzu zvanično predalo slučaj britanskoj policiji i da on više nije pod francuskom jurisdikcijom. Očekuje se da će tim britanskih policajaca i konzularnog osoblja pokupiti Aleksa i vratiti ga u Veliku Britaniju već u petak.

Koliko je poznato, Aleks je živeo u udaljenim pirinejskim dolinama, putujući od mesta do mesta u nekoj vrsti "putujuće komune".

Područje u podnožju Pirineja poznato je po tome što privlači ljude u potrazi za alternativnim načinom života.

Aleks, iz Oldama u okolini Mančestera, nije mogao da kaže gde mu je majka, niti gde je tačno živeo na Pirinejima, saopštilo je tužilaštvo za BBC.

Baka Karuana je rekla za BBC još 2018. godine da veruje da su ga Aleksova majka Melani Beti i deda Dejvid Beti odveli da živi sa "duhovnom zajednicom" u Maroku.

Karuana je tada rekla da su bili u potrazi za alternativnim načinom života i da nisu želeli da Aleks ide u školu.

Aleks kaže mogao slobodno da napusti tu izolovanu zajednicu, u kojoj živi, ko je rekao, njegova "pomalo luda majka", prenose francuski mediji.

Melani i Dejvid Beti napustili su Britaniju zajedno sa Aleksom na unapred dogovoreni jednonedeljni odmor u Marbelji, u Španiji 30. septembra 2017.
Aleks je poslednji put je viđen u Malagi 8. oktobra te godine, na dan kada se očekivalo da se vrate u Veliku Britaniju.

Britanska policija je potvrdila da je u kontaktu sa francuskim vlastima.

"Ovo je složena i dugotrajna istraga i moramo da sprovedemo dalje istrage, kao i da uvedemo odgovarajuće mere zaštite", rekao je portparol.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading