Putnici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Avion Airbus A330-300 (B-8970) iz flote China Eastern Airlinesa trebao je u nedelju 3. decembra da leti na liniji između Šangaja (SHA) i Hong Konga (HKG). Sat vremena nakon poletanja iz Šangaja posada Airbusa je preko indikatora u pilotskoj kabini kvar na levom motoru, prenosi Simple Flying.

Da nešto nije u redu sa Airbusom primetili su i putnici jer je ceo avion počeo da se trese. Snažne vibracije osetile su se u celoj putničkoj kabini, a njihova jačina može se videti i na video klipovima zabeleženim od strane putnika koji su tog dana leteli za Hong Kong. U trenutku pojave vibracija avion se nalazio na visini od 34.100 stopa, odnosno 10,4 kilometara.

 

 

Piloti su od kontrole letenja zatražili da preusmere avion na alternativni aerodrom, a za mesto prinudnog sletanja odabran je obližnji Ksiamen (XMN). Posada je uspela bezbedno da prizemlji Airbus A330, a u ovom incidentu nije bilo povređenih.

Naknadnom inspekcijom utvrđena su veća oštećenja na lopaticama motora. Na oblozi leve pogonske jedinice primećena je i velika rupa za koju se pretpostavlja da je nastala usled udara dela lopatice. Kako je došlo do ovog oštećenja i koji je obim nastale štete za sada nije poznato.

 

 

 

China Eastern je nekoliko sati kasnije poslala drugi A330 da preveze putnike iz Ksiamen do Hong Konga. Prema podacima sajta Planespotters.net, oštećeni B-8970 se još uvek nalazi u Ksiamenu.

Airbus A330-300 B-8970 star je šest i po godina i koristi Rolls Royce Trent motore. Avion može da preveze 294 putnika u troklasnoj putničkoj konfiguraciji i ima dolet od skoro 12.000 kilometara. China Eastern Airlines u svojoj floti trenutno ima 26 A330 u verziji -300 kao i 30 manjih A330-200.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading