Lavrov o sukobu u Izraelu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Obraćajući se u Savetu federacije Rusije, šef ruske diplomatije je ocenio da se od prethodnog sastanka, koji je održan pre dve godine, situacija u svetu nije poboljšala.

- Mnogo toga lošeg što se dešava ukorenjeno je u neprestanoj želji Vašingtona i manje grupe zemalja koje ga slede da nametnu čitavom svetu svoju viziju svega i svačega - rekao je Lavrov.

On je primetio da je posledica te želje pojava „lukavog koncepta, sličnog ozloglašenom poretku zasnovanom na pravilima, podele svih država na demokratije i autokratije“.

- Smisao takvih konstrukcija je očigledan, jednostavan i ne krije se: da sebi, odnosno Zapadu, obezbede privilegovan položaj i da nastave da rešavaju probleme svog razvoja na račun drugih, u ovom slučaju – na račun svetske većine. Zapadnjaci i dalje nisu spremni za poštenu, ravnopravnu saradnju sa drugim zemljama - objasnio je šef ruske diplomatije.

Sankcioni blickrig protiv Rusije – propao

Lavrov je rekao da neprijateljima Rusije nije lako da shvate da su očekivanja od sankcionog blickriga protiv ruske ekonomije u potpunosti propala.

- Zato oni, koji su pokrenuli hibridni rat protiv nas, ne priznaju svoje greške i pokušavaju da koriste nove nezakonite instrumente kako bi, kako kažu, iscrpeli Rusiju, zanoseći se snom da eliminišu našu zemlju kao nezavisni geopolitički entitet - istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, broj kontakata ruskog predsednika Vladimira Putina sa stranim kolegama pokazuje da je propao pokušaj Zapada da izoluje Rusiju.

- Politika usmerena na izolaciju Rusije je pretrpela fijasko. Pogledajte samo brojne kontakte predsednika Putina sa stranim kolegama - napomenuo je šef ruske diplomatije.

Amerika ima novu mantru

Sa neuspehom ukrajinske kontraofanzive, SAD su uvele novu mantru – sprečiti predsednika Rusije Vladimira Putina da pobedi u Ukrajini kako ne bi osvojio NATO, izjavio je Lavrov.

- Posle propasti takozvane kontraofanzive, u Vašingtonu su prestali da govore o strateškom porazu Rusije na bojnom polju i uključili su novu mantru, što je viđeno tokom nove posete Zelenskog – ne dozvoliti da Putin pobedi u Ukrajini, inače će osvojiti ceo NATO i tada se neće ni Amerika spasiti - rekao je šef ruske diplomatije.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading