Obalska straža
Foto: AP/Aaron Favila (STF)

Tenzije na moru između kineskih i filipinskih brodova su se intenzivirale ove godine u spornim vodama, zbog čega se povećao strah da bi moglo da dođe do šireg konflikta u koji bi mogle da se uključe i SAD, navodi AP.

SAD su nekoliko puta upozorile da imaju dužnost da brane Filipine, najstarijeg saveznika u Aziji, ukoliko filipinska vojska bude pod oružanim napadom, uključujući i u Južnom kineskom moru. Kina je optužila SAD da se mešaju u azijski spor i da seju neslogu u regionu.

Nacionalni savetnik za bezbednost Filpina Eduardo Ano i još neki filipinski zvaničnici avionom su došli na ostrvo Titu i prisustvovali ceremoniji otvaranja vojnog centra na dva sprata. Centar će imati radar, opremu za praćenje i nadzor brodova, kako bi se pratile kineske akcije u spornim vodama i "ostale probleme", uključujući i incidente na moru.

- Ovo više nije siva zona. Ovo je čisto maltretiranje - rekao je Ano, dodajući da kineski brodovi otvoreno krše međunarodno pravo.

Naveo je da će zajedničke patrole uključivati australijske i američke snage i da će se nastaviti, a mogle bi da im se priključe i još neke države, uključujući Japan, kada se zaključi bezbednosni sporazum između Tokija i Manile.

- Otvoreni smo za države koje slično razmišljaju, da se priključe kao posmatrači ii učesnici - poručio je on.

Kina je upozorila da takve morske patrole ne smeju da povrede "njen teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese". Dok se avion filipinske vojske u kojem je bio Ano, savetnik predsednika Andres Sentino, admiral Roni Gavan i još neki zvaničnici, približavao ostrvu Titu, Ano je rekao da su kineske snage emitovale radio upozorenje da se udalje.

Dodao je da su filipinski piloti odbacili poruku Kineza i da su zauzvrat "rutinski potvrđivali suverena prava Filipina i kontrolu nad tim područjem."

Gledajući kroz teleskop na ostrvu, Ano je istakao da je primetio bar 18 kineskih policijskih brodova koji su bili prisutni u blizini Titua, uključujući i brod kineske ratne mornarice.

Na ostrvu TItu živi oko 250 stanovnika, a to ostrvo jedno od devet koje su zauzele filipinske snage od sedamdesetih godina prošlog veka u Južnom kineskom moru. Filipini smatraju taj region svojim najudaljenijim naseljem, u okviru pokrajine Palavan.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading