NEMAČKOJ PRETE TERORISTIČKI NAPADI Oglasila se tajna služba, Berlin na oprezu
EPA

Nemačka obaveštajna agencija upozorila je na povećan rizik od napada koje bi mogli da izvedu radikalizovani islamisti. Zbog rata Izraela i Hamasa, opasnost je "stvarna i veća nego što je bila dugo vremena".

"Već neko vreme posmatramo deklarisanu nameru islamista da izvrše napade na Zapadu. Međutim, sada se pojavljuje nova dimenzija", rekao je, predsednik nemačke Savezne kancelarije za zaštitu ustava Tomas Haldenvang. 

Agencija je primetila pojačane pozive na napade među akterima iz "džihadističkog spektra", rekao je Haldenvang, dok Al-Kaida i ISIS, kako kaže, pokušavaju da se "zakače" za sukob na Bliskom istoku kako bi pridobili nove pristalice.

Ovu zabrinutost, "Politiko" podseća, ilustruje i to što su dvojica tinejdžera privedena u policiju pod sumnjom da su planirali napad na božićnu pijacu ili sinagogu u gradu Kelnu, kako je izvestio nemački javni servis .

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, jedan od osumnjičenih je pozvao na "sveti rat" protiv Zapada.

"Poplava digitalnih slika u društvenim medijima, često uparenih sa lažnim vestima, doprinosi emocionalizaciji i može delovati kao faktor radikalizacije. Situaciju pogoršavaju strani državni akteri koji nastoje da iskoriste ili čak pojačaju ovo raspoloženje", rekao je Haldenvang.

Pretnja od "mogućih terorističkih napada na jevrejske i izraelske pojedince i institucije" takođe je značajno porasla, navodi agencija.

"Radimo punom parom da osujetimo potencijalne zavere protiv bezbednosti Jevreja, izraelskih institucija i velikih događaja", rekao je Haldenvang.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading