Nemačka
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Minus je zabeležen u trećem kvartalu uzimajući u obzir cenovne, sezonske i kalendarske uticaje. Institut je sada potvrdio svoje preliminarne procene.

Neuobičajeno visoka inflacija u Nemačkoj još uvek opterećuje potrošače koji za svoj novac mogu kupiti manje. Mnogi su smanjili potrošnju. Godišnja inflacija u oktobru je iznosila 3,8 odsto, nakon 4,5 u septembru i 6,1 u avgustu. Cene hrane snažno su porasle i u oktobru.

Istovremeno, nemačka privreda, koja je inače izvozno orijentisana, oseća usporavanje globalne ekonomije. Izvoz, koji je motor rasta nemačke privrede, pao je tokom leta. Ukupno je izvezeno 0,8 procenata manje roba i usluga nego u drugom tromesečju.

Padu su pridonele i povećane kamatne stope koje smanjuju potražnju, među ostalim i u građevinskom sektoru. S druge strane, podaci pokazuju da je privreda dobila podsticaj investicijama automobilske i mašinske industrije.

Centralna banka Nemačke, Bundesbank, očekuje da će se nemačka privreda teško izvući iz slabe faze u kojoj se nalazi otkako je Rusija započela rat u Ukrajini. U četvrtom tromesečju BDP bi mogao ponovo blago da potone.

Ekonomisti i vlada očekuju da će najveća evropska privreda biti u recesiji celu godinu, pre nego ponovno počne rasti 2024.

BDP pokazuje koliko se dobro ili slabo razvija privreda neke zemlje. Broji se sve što se proizvede u određenom razdoblju. Vrednost usluga i potrošnje stanovništva, kao i ulaganja poduzeća – na primer u mašine – takođe su uključeni u proračun.

Najveća stavka je privatna potrošnja. Druga komponenta je trgovinski bilans – razlika između vrednosti izvoza i uvoza.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading