Izrael
Foto: AP/Victor R. Caivano (STF)

ZAKA-Tel Aviv je jedinica za hitne slučajeve centralnog Izraela, koja služi u više od 21 grada širom zemlje sa hiljadama volontera, i priznata je kao civilno proširenje izraelskih službi za hitne slučajeve i jedina jedinica za hitne slučajeve ovlašćena za rad u centralnom Izraelu.

Jedna od jedinica organizacije posvećena je obezbeđivanju "dostojanstva u smrti", posebno u situacijama iznenadnog ili neočekivanog gubitka.

N12 je u utorak javio da je ta organizacija, nakon intenzivnih i uznemirujućih napora, zaključila da ne mogu da lociraju ili očiste sve ostatke žrtava u vozilima u kojima su ubijene.

Vozila će biti zakopana prvi put u istoriji Izraela

Neki od automobila imaju mrlje od krvi ili pepeo koji je teško prikupiti iz različitih tehničkih razloga koji se tiču načina na koji su te osobe ubijene.

Da bi sačuvali svetost pokojnika odlučili su da zakopaju vozila. Prema izveštaju, "nakon konsultacija sa vojnim rabinatom i glavnim rabinatom, stotine vozila će biti zakopano u narednih nekoliko dana na jevrejskim grobljima širom Izraela.

Glavni rabinat kao i Ministarstvo verskih službi tek treba da zvanično odgovore na ovaj izveštaj.

Izrael Hasid, portparol ZAKA-Tel Aviv, obratio se u utorak o ovom za Izraelce gorućem pitanju za "Jerusalem Post". On je objasnio da je rabin Jakov Roza, rabinski autoritet ZAKA-e i najcenjenija ličnost u Izraelu u vezi sa pravilnom sahranom, "pokrenuo kritično pitanje u vezi odlaganja vozila nakon što su prošla čišćenje" nakon masakra, gde su stotine ljudi ubijeni ili su živi spaljeni u vozilima.

"Ovo su vozila koja su kontaminirana pepelom ili krvlju, što onemogućava njihovo potpuno čišćenje. Rabin Roza je predložio ideju da se nekoliko stotina takvih vozila, onih koja se ne mogu potpuno očistiti, zakopa na određenim grobnim mestima.

Hasid je naglasio da konačnu odluku o ovom pitanju mora doneti ili Glavni rabinat ili Ministarstvo verskih službi i da se očekuje da odluka bude doneta i javno objavljena u narednim danima.

Proces sahrane će uključivati postavljanje ovih vozila u određene grobne jame, "slično tome kako se značajni nalazi tretiraju u velikim tragedijama", objasnio je Hasid.

Prema Halahi (jevrejskom zakonu), pepeo ili ostaci krvi su sveti i moraju biti sahranjeni, ali nisu nužno sahranjeni na groblju sa pokojnicima, već u određenoj grobnoj jami.

"Važno je da iznad ovih parcela neće biti nadgrobnih spomenika, niti će biti sahranjeni na groblju", objasnio je Hasid i dodao da pretpostavlja da će država iznad ovih parcela izgraditi neku vrstu spomenika.

Hasid je objasnio da se automobili mogu usitniti pre nego što budu zatrpani da bi uštedeli prostor i bili što ekološki prihvatljiviji.

"Osnovni razlog za ovu inicijativu je da se maksimizira efikasnost prostora kompaktiranjem postojećih vozila".

"Veruje se da će stvaranje jedinstvenog spomenika na ovaj način pružiti utehu nekim ožalošćenim porodicama koje nisu sigurne gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice veoma podržavaju ovu inicijativu, shvatajući da ona može uključivati pepeo ili krv njihovih dragih koji će na ovaj način naći poslednje počivalište", dodao je Hasid.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading