SNEG I LED SVUDA U ovim delovima Evrope temperatura pala na -33 stepena
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Nakon ledenog oktobra, novembar je doneo još niže temperature severu Skandinavije i severu Rusije, da bi se ledena vazdušna masa spustila i južnije.

Jezgro ledenog vazduha nalazi se nad severnim i centralnim predelima Skandinavije, uz minimalne temperature i do -33°C, dok se u mnogim ovim predelima jutarnje temperature kreću od -30 do -25°C, a dnevne jedva i da pređu -20°C. Reč je o predelima unutar kopna, dok temperatura naglo raste u svim ostalim pravcima i ka severu i ka jugu i zapadu i to zahvaljujići zagrevajućem efektu Golfske struje koja nikada ne ledi obalno područje severne Skandinavije, a i temperature vazduha unutar polarnog kruga na priobalnom području prelaze 0°C.

Ledeni vazduh na svom putu prema jugu premeštaće se preko istoka Evrope i Rusije

Osim Norveške i Švedske, snegom i ledom okovani su i mnogi predeli Finske, ali i sever Rusije, a sada se ledena vazdušna masa spušta ka jugu preko zapada Rusije i narednih dana i evropski deo Rusije očekuju dnevne temperature od -10 do -5°C, ujutro i ispod -20°C. Ledenu vazdušnu masu neće izbeći ni Moskva.

Inače, ova ledena vazdušna masa svojom glavninom prodiraće dosta istočnije od većeg dela evropskog kopna i Srbije, tako da će svojim obodnim delolom stići do oblasti Crnog mora.

Kada je reč o Srbiji i našem području, nakon kratkotrajne stabilizacije vremena i otopljenja, prema trenutnoj vremenskoj prognozi od utorka sledi novo pogoršanje vremena i zahlađenje, usled prodora hladnog fronta, pa će biti kiše i snega. I pored zahlađenja, temperature će biti u skladu sa kalendarom, tako da se ne očekuje polarno zahlađenje poput zahlađenja na severu i na istoku Evrope.

I dok su sever i istok Evrope na udaru polarnog vazduha, zapad Evrope pod uticajem je tople vazdušne mase sa Atlantika, uz temperature i preko 15°C. Istovremeno, na jugu i istoku Mediterana temperature mora je od 21 do 25°C, pa je na obalama južne Grčke, Krita, Malte, Tunisa, Turske i Kipra i dalje moguće kupanje, uz temperature vazduha od 20 do 25°C.

I dok se temperature na severu Skandinavije spuštaju i do -33°C, prethodnih dana maksimalne temperature na jugu Španije dostizale su rekordnih 33°C, što je dovelo do neverovatne razlike od preko 60 stepeni između najviše i najniže temperature u Evropi.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading