Goran Hadžić
Foto: Profimedia/Profimedia

Politički počeci Gorana Hadžića

Osim što je poznat kao ratni zločinac, bio je i jedan od osnivača SDSS-a, zajedno sa Vojislavom Stanimirovićem. Goran Hadžić je pre Domovinskog rata radio kao magacioner u VUPIK-ovom pogonu u Vukovaru. On je pre 1990. bio komunista, a kao član Saveza komunista Hrvatske – Stranke demokratskih promena, danas SDP-a, izabran je za poslanika u Skupštini opštine Vukovar. Međutim, već iste godine prelazi u radikalni SDS i postaje predsednik te stranke, koja je u Vukovaru bila marionetska partija u rukama režima Slobodana Miloševića i velikosrpske politike u Beogradu.

Januara 1991. izabran je za predsednika Srpskog narodnog veća, a 16. avgusta iste godine u Dalju je izabran za predsednika tzv. Vlade srpskih krajeva Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.

Na Uskrs 1991. Hadžić je uhapšen nakon akcije hrvatske specijalne policije na Plitvicama. Ova akcija poznata je kao "Krvavi Uskrs" tokom koje je pao prva žrtva Domovinskog rata, hrvatski veteran i policajac Josip Jović.

Hadžić je uhapšen, međutim, pušten je pod još nerazjašnjenim okolnostima, a takvu odluku doneo je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac. Odmah po izlasku iz zatvora otišao je u okupirani deo istočne Slavonije, gde se pokazao kao jedan od vođa unutrašnje agresije na Hrvatsku, odnosno vođa srpske pobune.

Predsednik tzv. Republika Srpska Krajina

Hadžić je bio predsednik takozvane Republike Srpske Krajine do 1993. Nakon toga vlast u Krajini preuzima „Kninska struja“ koju predvodi Milan Martić. U politiku se vratio 1995. kao član Veća Sremsko-baranjske regije, a potom i predsednik tog regiona, koji je bio pod mandatom UNTAES-a do 15. januara 1998. Bio je prvi na spisku od oko 150 Srba koje je hrvatska vlada 1997. izuzela iz Zakona o amnestiji i optužila za ratne zločine.

U proleće 1996. godine, kada ga je general Klajn, koji je bio šef mirovne misije Ujedinjenih nacija u hrvatskom Podunavlju, u misiji UNTAES, pitao da li sebe smatra odgovornim za zločin na Ovčari, Hadžić je nesuvislo odgovorio. 

- U Knin, velim, neka kopaju, tamo nema ustaša, a neće, koliko ja znam, tako je - poručio je on.

Osuđen u odsustvu za teška krivična dela u Osijeku

Mirnom reintegracijom Podunavlja Hadžić je pobegao u Novi Sad. Nakon hapšenja 1991. i puštanja na slobodu, bio je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a u Osijeku je 1999. u odsustvu osuđen na osam godina zatvora zbog izazivanja pobune protiv Republike Hrvatske, ali i čitavog niza zločina. Njegovi zločini uključuju ubistva, rušenje katoličke crkve, bombardovanje nesrpskih kuća u Tenji. Naime, u Tenji, gradu nedaleko od Osijeka, od 1. jula 1991. do 20. aprila 1992. ubijene su 23 osobe, većinom Hrvata.

Optužnica Haškog suda tek 2004. 

Haški sud je tek 2004. podigao optužnicu protiv Hadžića za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. zbog pridruživanja zločinačkom poduhvatu koji je uključivao etničko čišćenje i proterivanje Hrvata sa velikog dela teritorije Republike Hrvatske. Neposredno pre objavljivanja haške optužnice, on je pobegao. U bekstvu je bio do 2011. godine, a posle sedam godina skrivanja ponovo je uhapšen na Fruškoj gori u Srbiji, kod Novog Sada, gde je imao porodičnu kuću.

Godinu dana kasnije počelo je suđenje, a on se izjasnio da nije kriv za zločine za koje je optužen. Haški sud ga je teretio za progon Hrvata, istrebljenje, ubistva, nezakonito zatvaranje, mučenje i nečovečno postupanje, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991. do 1993. u istočnoj Slavoniji i okolini Knina.

Hadžić je bio, prema opisu tadašnjeg haškog tužioca Daglasa Stringera, glavni Miloševićev čovek na terenu u okupiranim delovima Hrvatske, odgovoran za etničko čišćenje.

- Hadžić je dobijao instrukcije iz Beograda (Miliošević), a imao je i novac i moć da sprovede planove zločinačkog poduhvata - govorio je on.

Pušten zbog bolesti

Godine 2015. je privremeno pušten na slobodu zbog zdravstvenih razloga. Dijagnostikovan mu je tumor na mozgu. Hadžićev advokat Zoran Živanović potvrdio je da je suđenje za ratne zločine pred MKSJ obustavljeno na neodređeno vreme i da je od tada Hadžić živeo sa porodicom i lečio se u Novom Sadu gde je 2016. i preminuo.

BONUS VIDEO

@alo_portal PREDSEDNIK VUČIĆ NA SVEČANOM OTVARANJU PROKOPA ZA ALO! Verujem da ćemo sa komšijama iz Bugarske sve rešiti! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #foryou #fyp #prokop #viral #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading