gaza
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

"Šahed 149 Gaza" je iranski dron, kojim upravlja Iranska revolucionarna garda. Otkriven je u maju 2021. godine, usred izraelsko-palestinske krize, ali sada je prvi put snimljen izbliza. Iranska strana se pohvalila njegovim sposobnostima, pa pogledajte snimak!

 

 

Dobio je ime po Pojasu Gaze u čast borbe Palestinaca protiv Izraela, a Vazdušno-kosmičkim snagama je isporučen 2022. godine.

Bespilotna letelica Gaza predviđena je da leti na velikim visinama i slična po veličini, obliku i ulozi američkom MK-9 Reaperu. Veći je, teži i sposobniji od ranijeg "Šaheda 129" koji je bio sličan "MK-1 Predator-u".

Domet koji dostiže je oko 2.000 km (1.200 milja), raspon krila 21 m, krstareću brzinu od 350 km/h i sposoban je da ponese 13 bombi i 500 kg elektronske opreme. Ovo je prvi iranski UAV koji pokreće turboelisni motor.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading