NATO DIGAO MORNARICU NA SEVERU Oglasio se Stoltenberg, pravi se novi komandni centar
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Posle incidenata, prvo na 'Severnom toku', a sada i na 'Baltikonektoru', značajno smo napredovali u patrolama na moru, vazduhu i ojačali naše prisustvo u Baltičkom i Severnom moru", kazao je Stoltenberg pred početak zajedničkog sastanka u Briselu sa šefovima ministarstava odbrane EU.

On je ukazao da je NATO trenutno u procesu uspostavljanja pomorskog komandnog centra u Velikoj Britaniji, radi jačanja zaštite kritične i podmorske infrastrukture.

Stoltenberg je dodao da je ove godine, na inicijativu NATO-a i Evropske komisije, formirana i radna grupa za zaštitu infrastrukture.

Situacija u Ukrajini teška

Stoltenberg je dodao da je situacija u zoni sukoba u Ukrajini teška i da se nastavljaju intenzivne borbe.

"Situacija na ratištu je teška, stoga je još važnije da našu pomoć učinimo održivijom i da je povećamo", precizirao je.

On je ponovio da "Rusija ne sme da pobedi, a da Ukrajina mora da održi svoju nezavisnost", kao i da je u interesu zapadnih zemalja da podrže Kijev. 

Kako je istakao, Ukrajina mora sama da odluči koji su uslovi prihvatljivi za pregovore i, što je još važnije, koji će uslovi biti prihvatljivi za sporazum, a da je odgovornost saveznika u NATO-u da podrže Ukrajinu.

Komentarišući izjave evropskih lidera, da EU neće moći da ispuni svoje obećanje da će Ukrajini obezbediti milion granata u roku od godinu dana, Stoltenberg je pozvao zemlje EU da "intenzivno ulažu u vojnu industriju".

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading