Bebe u bolnici Al Šifa
Foto: AP/Dr. Marawan Abu Saada (HOGP)

Izraelski tenkovi zauzeli su položaje ispred bolnice Al Šifa, za koju Izrael kaže da se nalazi iznad tunela u kojima se nalazi štab Hamasa koji koristi pacijente kao štit.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da bolnice u Pojasu Gaze moraju biti zaštićene i da se nada "manje nametljivoj" akciji Izraela dok tenkovi napreduju na glavnim kapijama. Britanski premijer Riši Sunak rekao da "previše civila" umire u obalskom pojasu.

Kako su kritike na račun izraelskih udara u Gazi postajale sve glasnije, jevrejska država je saopštila da prenosi inkubatore za novorođenčad. Lekar u bolnici rekao je da su do sada tri bebe umrle zbog nedostatka kiseonika i struje.

Bebe u bolnici Al Šifa

Dr. Marawan Abu Saada (HOGP)

 

 

Dr Mohamed Abu Selmija, menadžer ključne bolnice Al-Šifa, rekao je za Bi-Bi-Si da Izrael tek treba da dođe do evakuacije novorođenčadi.

"Ne, oni nisu kontaktirali, mi smo im se obratili... ali do sada nismo dobili nikakvu poruku", rekao je on. "U toku su pregovori oko evakuacije prevremeno rođenih beba, ali do sada se ništa nije dogodilo."

Posle višednevnih teških vazdušnih udara oko bolnice Al-Šifa, svedoci su rekli da su tenkovi i oklopna vozila bili udaljeni od opkoljenog objekta.

Medicinski centar je postao žarište petonedeljnog rata dok su izraelske snage nastavile da napreduju ka gradu Gazi.

Ujedinjene nacije veruju da su hiljade, a možda i više od 10.000 ljudi - pacijenata, osoblja i raseljenih civila - možda unutra i ne mogu da pobegnu zbog žestokih borbi u blizini, a mnogi ga koriste kao sklonište na opkoljenom severu Gaze.

Portparol ministarstva zdravlja Gaze Ašraf Al-Kidra, koji je bio u bolnici Al Šifa, rekao je u ponedeljak da su 32 pacijenta umrla u prethodna tri dana, uključujući troje novorođenčadi, zbog opsade bolnice u severnoj Gazi i nedostatka struje.

Izraelska vojska saopštila je rano u utorak da je „pokrenula humanitarne napore za koordinaciju transfera inkubatora“ iz Izraela u Al Šifu.

Međutim, jasno je dalo do znanja da ustanova nije primila nijedan od uređaja, koji se često koriste za održavanje toplote nedonoščadi.

Bebe u bolnici Al Šifa

Dr. Marawan Abu Saada (HOGP)

 

 

Nije bilo komentara Al Šife ili Hamasa.

U međuvremenu, izgleda da su izraelske snage spremne da uđu u bolnicu.

Ovo bi se pokazalo ključnim momentom u ratu i pokazalo jednom za svagda da li su Hamasovi teroristi zaista postavili svoje tajno sedište ispod bolnice.

Ali svaki takav potez izraelskih snaga da uđu u bolnicu doveo bi do toga da civili, pacijenti i lekari budu uhvaćeni usred žestokih borbi.

Najmanje 650 pacijenata je još uvek u bolnici Al Šifa, očajnički želeći da budu evakuisani u drugu medicinsku ustanovu. U međuvremenu, direktor bolnice rekao je danas da je 179 ljudi, uključujući bebe i pacijente koji su umrli na odeljenju intenzivne nege, sahranjeno u "masovnoj grobnici" u kompleksu.

"Bili smo primorani da ih sahranimo u masovnu grobnicu“, rekao je direktor bolnice Al Šifa Mohamed Abu Salmija, dodajući da je sedam beba i 29 pacijenata na intenzivnoj nezi među onima koji su sahranjeni nakon što su nestale zalihe bolničkog goriva.

"U bolničkom kompleksu ima leševa, a u mrtvačnicama više nema struje“, rekao je on, pošto gorivo nije ušlo u pojas Gaze od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading