Kineska ekonomija
Foto: Alo/Shutterstock

Prema službenim podacima, trgovanje između kineske valute juan i američkog dolara unutar Kine je takođe dostiglo rekordno niske nivoe u oktobru, što je rezultat napora kineskih vlasti da obuzdaju rasprodaju juana.

Ta događanja su povezana sa očekivanjem postepenog odvajanja dve najveće ekonomije na svetu, SAD-a i Kine, i ulaska u eru rastućeg ekonomskog protekcionizma u kojem će se stvoriti nekoliko svetskih blokova zemalja. One će međusobno investirati i trgovati jedna s drugom, u suprotnosti s dosadašnjim globalizacijskim svetskim modelom ekonomskog razvoja.

Strane kompanije prvi put u istoriji povlače novac iz Kine

Obaveze po ulaganjima bilanse plaćanja Kine su bile u minusu od 11.8 milijardi dolara tokom razdoblja jul-septembar, prema privremenim podacima Kineske državne administracije za tržište stranih valuta (eng. State Administration of Foreign Exchange - SAFE).

To je kategorija prekograničnih investicija u kojima investitor iz strane države ima veliki uticaj na upravljanje kompanijom koja ima središte u određenoj državi, koja vodi vlastite podatke. Investitor može biti pojedinac, privatno ili javno poduzeće, povezana grupa pojedinaca i preduzeća iz strane države ili čak sama država.

To je prvi tromesečni period u kojem je zabeležen minus po obvezama po ulaganjima, što je deo državne bilance plaćanja, otkako je Kina 1998. počela da prikuplja podatke. Povezuje se s nastojanjima stranih kompanija i investitora da smanje rizik u izloženosti prema Kini, ali je rezultat i različitih kamatnih stopa u Kini u odnosu na SAD i EU.

BONUS VIDEO

@alo_portal VUČIĆ STIGAO U PIROT: Zastave, gromoglasni aplauzi i prepuna hala dočekali predsednika Srbije! #alodnevnenovine #alo #alonovine #aleksandarvučić #srbijanesmedastane ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading