Japanski ministar podneo ostavku
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Kanda, poslanik vladajuće Liberalno demokratske partije, priznao je da su vlasti u Tokiju u četiri navrata od 2013. do 2022. godine zaplenile zemljište i imovinu njegove kompanije zbog neplaćanja poreza na osnovna sredstva, prenosi Kjodo njuz.

On je priznao i da je preskočio obavezna godišnja predavanja za poreske računovođe.

"Postao sam previše zauzet nacionalnim političkim pitanjima i manje sam radio kao poreski računovođa", izjavio je viši zamenik ministra finansija Japana. Opozicioni poslanici su kritikovali Kandu, a jedan od njih ga je nazvao "kriminalcem".

Šef glavne opozicione Ustavno-demokratske partije Japana Kenta Izumi rekao je da je "prekasno" da Kanda odluči da se povuče, dodajući da se "postavljaju pitanja o odgovornosti premijera Japana Fumia Kišide za imenovanje" Kande.

Ovo je još jedan udarac za Kišidinu vladu, koja se od rekonstrukcije u septembru već rastala sa tri člana novog kabineta. Prema najnovijem istraživanju Kjodo njuz, aktuelnu Vladu Japana podržava samo 28,3 odsto anketiranih građana.

Vlada u Tokiju je ranije ovog meseca najavila nove ekonomske mere koje treba da pomognu domaćinstvima u borbi sa inflacijom, ali to se nije pozitivno odrazilo na njen rejting.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading