BLINKEN SE SASTAO SA LAPIDOM Traži unapređenje rešenja ''dve države''
Foto: Tanjug/Tanjug/Petr David Josek

Blinken je govorio i o tekućim nastojanjima da se osigura oslobađanje talaca i naglasio da SAD ''ostaju posvećene'' unapređenju rešenja o dve države kao najboljeg načina da se postigne pravedno i trajno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken se ranije danas, u okviru svoje treće posete Izraelu od kako je započeo rat sa Hamasom 7. oktobra, sastao i sa premijerom te zemlje Benjaminom Netanijahuom i predsednikom Isakom Hercogom, i zatražio humanitarnu pauzu u borbama protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

On je istakao da se mora učiniti više na zaštiti palestinskih građana i naglasio da se rat ne sme proširiti na druga područja na Bliskom istoku. "Američka administracija će preduzeti korake neophodne da spreči neprijatelje Izraela, koji povlađuju Hezbolahu, da otvore drugi front. Posvećeni smo odvraćanju od agresije sa bilo kog dela i preduzećemo neophodne korake da se izborimo sa tim“, rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da SAD ostaju apsolutno odlučne u tom pogledu.

Blinken će nakon Tel Aviva posetiti Jordan, a postoji mogućnost da napravi dodatna zaustavljanja u regionu pre nego što otputuje u Aziju početkom sledeće nedelje.

 BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading