"FORMIRAJTE NEZAVISNU PALESTINU!" Lukašenko ima predlog za okončanje rata u Izraelu
EPA

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi stvaranje palestinske države moglo da bude izlaz iz sukoba na Bliskom Istoku.

"Postoji samo jedan izlaz - treba da stvorimo palestinsku državu. Kao što je odluka doneta 1947. Zašto napadate jadnog Gutereša da je rekao nešto pogrešno? Dobro je rekao. Ljudi žive u strašnim uslovima i treba da stvore državu. Ne mislim palestinska autonomija, već i država Palestina, i posebno jevrejska država. Sedite i dogovorite se jednom zauvek", kazao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je naveo da ako Palestinci žive u svojoj državi, onda mogu da "polažu pravo na nju", istakavši da ni izraelskom ni palestinskom narodu nisu potrebni sukobi i ratovi, jer žele da žive u miru i da podižu svoju decu.

"To ne može da se reši nasilnim putem. Svako novo bombardovanje pogoršava situaciju, vodi ka eskalaciji i uvlačenju novih zemalja u taj sukob", ocenio je.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da "užasni napadi" Hamasa u Izraelu 7. oktobra ne mogu opravdati "kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda" i da "nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava."

Treći svetski rat bi mogao da počne na Bliskom Istoku

Treći svetski rat mogao bi da počne na Bliskom istoku, ako Izrael i njegovi saveznici počnu da ratuju sa Iranom, ocenio je Lukašenko.

"Ako uvuku Iran u borbe, može da dođe do trećeg svetskog rata, jer nije više Iran taj koji ih vuče, već oni počinju da vuku Irance. Ako imate dokaze da su umešani u sukob, pokažite ih", naveo je.

Lukašenko je naglasio da upotreba oružja proizvedenog u određenoj državi od strane sukobljenih strana ne dokazuje ništa.

"Ako Amerikanci, dovodeći tamo udarne avio-grupe i nosače aviona, počnu da bombarduju sa Sredozemnog mora, iako ne mislim da su ludi, onda će neke zemlje, a posebno Iran, odgovoriti. Nosač aviona neće preživeti u Sredozemnom moru, udaviće se. Mnogo stvari ukazuju na to da može izbiti ozbiljan sukob, a možda i rat sa najozbiljnijim oružjem. Čak ni Amerikanci koji su zakuvali sve, ne znaju do čega će to dovesti", zaključio je Lukašenko.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading