Osuđen ruski oficir
Foto: Printscreen/Printscreen

On je proglašen krivim za posredovanje u davanju posebno velikog mita i neovlašćeno napuštanje radnog mesta, prenosi Interfaks.

Vojni sud je takođe oduzeo Seninu čin rezervnog pukovnika i zabranio mu da obavlja funkcije u državnim organima tri godine nakon odsluženja kazne. Senin je početkom septembra 2022. godine priveden u Crnoj Gori.

Rusko tužilaštvo podnelo je zahtev za ekstradiciju, ali je Crna Gora to odbila, pošto je bivši pukovnik FSB-a već dobio status izbeglice. Uz to je izjavio da ga u Rusiji progone iz političkih razloga, prenosi portal RTCG.

Prema ruskim istražiteljima, Senin je bio posrednik u prenosu mita svom rođaku iz Rostova na Donu, pukovniku ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Dmitriju Zaharčenku, koji je navodno dobio 800 hiljada dolara i kartice za popust za zaposlene od vlasnika lanca skupih restorana sa morskim plodovima.

Taj policajac je uhapšen 2016. godine. Istraga je teretila prvo Senina za dezerterstvo, ali je sud kasnije prekvalifikovao optužnicu. Sud je bivšem pukovniku Zaharčenku izrekao 16 godina zatvora pod maksimalnim obezbeđenjem u slučaju primanja mita u vrednosti od 1,4 milijarde rubalja. Senin je napustio Rusiju 2017. godine.

Otišao je automobilom sa pasošem na ime Timur Kudasov i prešao granicu sa Gruzijom na graničnom prelazu Verhni Lars.

Tek u decembru 2020. godine operativci Odeljenja unutrašnje bezbjednosti FSB-a utvrdili su da je Senin imao strani pasoš na tuđe ime i napustio Rusiju, a u junu 2021. stavljen je na međunarodnu poternicu.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading