Dritan Abazović
Foto: Alo/Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

Piše: Bojana Paunović

Abazović za, Alo! govori o saradnji u regionu, položaju Srba u Crnoj Gori, predstojećem popisu... S njim smo razgovarali u Tirani, na samitu Berlinskog procesa, čiji je učesnik bio zajedno s ostalim liderima regiona i najvišim evropskim zvaničnicima.

Ide popis, mnogo se tenzija diglo oko toga. Zašto bi neki da ga odlože i kako komentarišete optužbe o mešanju SPC u pretpopisnu kampanju, da je tako nazovem?

- Ja to ne osećam, možda imam drugačije mišljenje u odnosu na jedan deo građana, ali ne osećam da su se tenzije digle. Popis je statistička stvar, nisu to izbori, građani treba slobodno da se izjasne, kako misle da treba i kako se osećaju. Popis nismo imali od 2011, kasnimo već dve godine. Nisam zaista čuo nijedan valjan razlog za odlaganje. Popis sprovodi naš zavod za statistiku Monstat, koji je potpuno spreman da to obavi. Čak je i Eurostat, kog smo zvali da pomogne, rekao da nema potrebe za njihovim angažovanjem. A kad me pitate da li se neko navodno meša, moj je apel, bilo da se radi o političkim, verskim, nevladinim organizacijama ili intelektualcima, da svi pozovemo građane da se izjasne krajnje slobodno, kako misle da treba, da i tu obavezu završimo, a tu statistiku iskoristimo za planiranje budućeg razvoja zemlje, ekonomskog, demografskog i kulturnog.

Dritan Abazović

Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

 

Kako biste uopšte ocenili odnose Srbije i Crne Gore?

- Kao odnose koji idu uzlaznom putanjom. Imali smo mnoge faze, uslovljene sa mnogo toga, mnogo nekih stvari nasleđenih iz prethodnog perioda, ali otkad sam na čelu vlade uspostavljena je jedna više nego korektna komunikacija s vlastima u Srbiji. Ne kažem da smo se oko svega mogli složiti, oko svih pitanja, ali ni na koji način nisam osetio da bilo koja strana ne želi saradnju ili ne daj bože opstruira nešto. Postoji još prostora za napredak i tu smo da zajednički radimo na dodatnom zbližavanju dve zemlje, posebno u oblasti ekonomije. Još jednom želim da naglasim da je naša saradnja i s premijerkom Anom Brnabić i s predsednik Aleksandrom Vučićem i sa svim ministrima bila na visokom nivou. Ostalo je još da razmenimo nove ambasadore, to je dogovoreno, nadam se da će se to realizovali prilično brzo. I, što se kaže, da idemo dalje, da radimo dobre stvari za obe države.

Dosta je onih koji smatraju da na Balkanu neće biti trajnog mira i prosperiteta bez neke vrste istorijskog pomirenja Srba i Albanaca. Šta vi na to kažete?

- Ja sam za. Ja jesam za to pomirenje. Ja sam za to da se donose teške odluke, možda nekad i bolne, ali odluke koje će otvoriti jednu potpuno novu perspektivu za odnose na zapadnom Balkanu. Nisam za politiku devedesetih, za politiku traljavu, balkansku, punu konflikata i mržnje, ja sam za sve suprotno. Ja sam za politiku pomirenja, ljubavi, solidarnosti, međusobnog poštovanja... Verujem da je i politika koju zastupam dala neki mali doprinos da se to istorijsko pomirenje desi, a ovde se ne radi samo o dva naroda nego o svim narodima koji žive na ovim prostorima. Nekako da se taj točak pokrene u ispravnom smeru. Ja navijam za to.

Od viška glava ne boli
kada je u pitanju saradnja

Berlinski proces ili Otvoreni Balkan?

- Ja biram regionalnu saradnju. I nevažna su mi imena inicijativa. Sve što je efektivno, a podrazumeva veću saradnju između država zapadnog Balkana je nešto što je prihvatljivo. Crna Gora je učesnica ili članica više od 70 regionalnih inicijativa. Od viška glava ne boli kada je u pitanju saradnja.

Dritan Abazović

Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

 

Crna Gora će uskoro dobiti novu vladu, pa ćete biti bivši premijer. Kako ocenjujete svoj mandat? Na šta ste ponosni, a šta ste mogli bolje?

- Izuzetno sam ponosan na rezultate, koji su istorijski u svakom smislu. Da sad ne nabrajam sve uspehe, izdvojio bih dve stvari. Naš prioritet bila je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, mi smo u toj oblasti isporučili istorijske rezultate i kada je u pitanju rasturanje narko-klanova i kada je u pitanju suzbijanje šverca cigareta. Drugo, to su ekonomski parametri koje je Crna Gora dostigla. Danas imamo najveću prosečnu zaradu u regionu od 799 evra, najveći minimalac od 450 evra, najveću prosečnu penziju... Dalje, MMF kaže da će naš rast u 2023. biti 4,5 odsto, a to je najviše, pazite sad, u Evropi.

Zašto za tzv. prosrpske partije i koalicije, poput Kneževićeve i Mandićeve, bez obzira na to koji broj glasova dobiju, ne važe ista pravila kao za druge, pa ne mogu da budu ministri u vladi?

- To je pitanje za mandatara. To treba njega pitati. Naša vlada je bila inkluzivna, mešovita, vlada svih vera i nacija. Ova u najavi ne deluje tako, deluje suprotno, ali to mandatar treba da objasni.

 

@alo_portal Osveženje posle velikog poduhvata: Predsednik i političari u kafiću na železničkoj stanici Prokop! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #foryou #fyp #prokop #viral #srbija #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading