tel aviv
Foto: Profimedia/Profimedia

Oko 200 praznih stolica raspoređeno je duž platoa ispred muzeja u Tel Avivu. One simbolizuju ljude koje je pre dve nedelje kidnapovao Hamas i zatvorio u Gazi.

Ovo je dobro poznata taktika koju Jevreji koriste od 1960-ih kako bi skrenuli pažnju sveta na pripadnike svoje zajednice koji su kidnapovani ili zatočeni, prenosi Tajms of Izrael. Na stolu se nalaze tanjiri i čaše za vino, kao i poseban hleb koji se priprema za prilike kao što su Šabat i veliki jevrejski praznici. Na stolu je i flašica za bebe, što pokazuje da među otetim ima male dece.

Hamasov uslov za oslobađanje talaca je da Izrael zaustavi raketnu vatru na pojas Gaze, u kojem živi 2,3 miliona ljudi, od kojih su polovina deca. Hamas je juče oslobodio dvoje američkih državljana - majku i ćerku.

Uprkos tome, raketiranje Gaze se nastavlja, samo sinoć je život izgubilo najmanje 19 ljudi, a oni koji žele da pobegnu to ne mogu da učine - granični prelaz sa Egiptom otvoren je danas na 20 minuta samo da bi se omogućilo ulazak kamionima humanitarne pomoći. Nijedna osoba, uključujući decu, nije uspela da napusti Gazu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading