pedofil
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dr Robin Borthvik iz Bredfilda u Berkširu je prvi put ciljao svoju žrtvu, dečaka od osam godina, 1970-ih, a zlostavljanje se nastavilo sve do njegove 14. godine.

Kao i mnogi koji su preživeli zlostavljanje, dečak je ćutao i borio se sa traumom, depresijom i samoubilačkim mislima tokom većeg dela svog života.

Tek 33 godine kasnije, konačno se poverio savetniku o tome čemu je bio podvrgnut.

Ove nedelje, više od 40 godina nakon što su napadi počeli, konačno je morao da pogleda doktora Bortvika u oči u Reding Kraun sudu, gde se pojavio optužen po četiri tačke. 

Iako je dr Bortvik, koji sada ima 78 godina i pati od demencije, smatran nesposobnim da mu se sudi, porotnici su zaključili da je zlostavljao dečaka, u činjeničnom suđenju u petak.

Porotnici su utvrdili da je dr Bortvik nepristojno napao podnosioca žalbe, koji nije bio pacijent, u ordinaciji i na dve druge lokacije 1970-ih i 1980-ih.

U razgovoru za The Independent, njegova žrtva, koja sada ima 55 godina, rekao je:

„On je sebe prikazao kao lik koji je veći od života, ne samo lokalnog lekara opšte prakse, već i stub zajednice – koji ide u crkvu, a kasnije i kao porodični čovek, član golf kluba.

„Ali on je krio mračnu tajnu. Bio je predatorski pedofil. Siguran sam da će njegova lokalna zajednica biti veoma zainteresovana da čuje kakav je to čovek bio i da sazna istinu.

„To je ono što mi je bilo važno tokom čitavog ovoga. Glavni pokretač upravo dolazi do te istine. Da me je on seksualno zlostavljao tokom dužeg vremenskog perioda i da je on takva osoba.”

Na sudu je žrtva rekla porotnicima da su ga napadi ostavili "pitajući se šta se dogodilo, bio sam prestravljen". Rekao je da mu je kasnije dr Bortvik rekao da "ne govori nikome, jer da to uradim niko mi ne bi verovao".

U razgovoru za The Independent, on je opisao teškoće života sa napadima dr Bortvika kao „nemilosrdnu, stalnu borbu za opstanak“.

„Pretrpelo sam emotivnu traumu. Imao sam samoubilačke misli otkad znam za sebe. „Sasvim iskreno sam osećao da ću, ako umrem, biti oslobođen duševne patnje i bola zbog toga što sam žrtva pedofila“, rekao je on.

Nije poznato da li je dr Borthvik zlostavljao neku drugu decu. Ali on je pozvao sve druge žrtve seksualnog zlostavljanja da progovore, dodajući: „Rekao bih da bi većina psihijatara i psihologa rekla da je veoma neobično da pedofil ima jednu žrtvu.

„Zlostavljači napreduju u tišini. Istupanjem, čak i ako samo ohrabrim još jednu žrtvu, onda je to dobro. To je više od pukog govorenja istine. To pokazuje ljudima da nikada nije kasno da se jave."

Nakon što je dr Bortvik uhapšen i intervjuisan, priznao je svoje zločine jednom monahu u svojoj crkvi, dodajući da misli da će se dečaku to „svideti“, objasnila je istražna službenica Džoana Vilijams iz policije doline Temze.

Svedočeći, otac Piter Bou, monah u opatiji Douai u Sautemptonu, rekao je sudu da je posle mise u februaru 2022. dr Bortvik tražio da razgovara sa njim i priznao da je zlostavljao dečaka.

Otac Bou je rekao: „Posle mise je pitao da li može da priča. Odveo sam ga u sobu u kojoj smo bili sami."

„Hteo je da mi kaže da je policija bila kod njega i da mu je rekla da je došlo do navodnog incidenta seksualnog zlostavljanja od njega mnogo godina ranije i rekao mi je to u poverenju, ali ne u poverenju onoga što mi zovemo sakramentom ispovest.

„Rekao mi je u poverenju i znao sam da ću odmah morati da razgovaram sa čuvarom u župi. Rekao sam mu to, rekao sam ono što ste mi rekli, moraću da kažem obezbeđenju, a možda i policiji. Rekao mi je da je policija već bila.

„Rekao mi je da je godinama pre nego što je seksualno zlostavljao, ne znam da li je upotrebio tu reč, dodirnuo dečaka.

„Kada sam čuo da je mislio da ću uživati – bilo mi je kao udarac čekićem. Reč je o lekaru opšte prakse i detetu od osam godina.

„Svakoj osobi koja ispravno razmišlja to bi bilo krajnje odvratno. Šta bi njegove stotine pacijenata – od kojih su mnogi imali intimne preglede – pomislili kad bi to čuli?“

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading