F-16
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija/M.Lj.

Rusija jača svoje zapadne granice, očekujući isporuke lovaca F-16 Ukrajini tokom 2024. godine, poručio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog odbora ministarstava odbrane Ruske Federacije i Republike Belorusije.

On upozorava da se situacija na granicama Savezne države Rusije i Belorusije naglo pogoršala zbog otvoreno neprijateljskih aktivnosti NATO.

"Od februara 2022. godine, broj trupa u istočnoj Evropi i baltičkim zemljama povećao se dva i po puta i premašio je 30.000 ljudi. Više od polovine njih su vojna lica Sjedinjenih Američkih Država", navodi ruski ministar odbrane.

Na istočnom krilu Alijanse se održavaju velike vežbe zasnovane sa scenarijima vojnog sukoba sa Rusijom i Belorusijom, upozorava Šojgu.

Pritom SAD vrše i testiranja upotrebe nuklearnog oružja, primenjuju svoju stratešku avijaciju i taktičke nuklearne snage NATO-a, naglašava ministar vojni.

Takođe, vojne baze i udarno oružje NATO zemalja mogu da se pojave u Finskoj i Švedskoj, upozorava Šojgu ističući da je to stvorilo dodatni izvor napetosti.

"Braneći nacionalistički kijevski režim, kolektivni Zapad je pokrenuo hibridni rat protiv Rusije u vojno-političkoj, pravnoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi", navodi ministar.

Pored ekonomskih sankcija uvedenih protiv Rusije, Zapad aktivno podržava Kijev. Ukupan iznos utrošenih sredstava na Ukrajinu dostigao je skoro dvesta milijardi dolara.

"Zemlje NATO-a snabdevaju ukrajinske oružane snage oružjem, prenose obaveštajne informacije, obučavaju ukrajinsko vojno osoblje i šalju plaćenike i konsultante. SAD i njihovi saveznici u Ukrajinu prebacuju oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete visoke preciznosti. Kršeći međunarodne konvencije, Vašington je uključio kasetnu municiju u pakete vojne pomoći", dodaje Šojgu.

Zbog svega ovoga Rusija i Belorusija se drže mehanizma zajedničkog vojnog planiranja koji, prema rečima ruskog ministra, dobro funkcioniše i obezbeđuje efikasno delovanje zajedničkih trupa i jedinstvenog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane.

Uspostavljena je obostrano korisna vojno-tehnička saradnja i saradnja između odbrambeno-industrijskih kompleksa zemalja. Zajedničke aktivnosti operativne i borbene obuke sprovode se kako na bilateralnoj osnovi, tako i u multilateralnom formatu, navodi Šojgu.

Da bi se poboljšao kvalitet obuke ruskog i beloruskog vojnog osoblja, stvoreni su centri za borbenu obuku. Takođe, rusko Ministarstvo odbrane nastavlja da obučava belorusku vojsku u svojim visokoškolskim ustanovama.

Današnji sastanak održan je sa ciljem da se sumiraju rezultati zajedničkih aktivnosti u protekloj godini i da se utvrde perspektive za dalji rad.

"Razmotrićemo i niz pitanja jačanja zajedničkog odbrambenog prostora, uzimajući u obzir iskustvo izvođenja Specijalne vojne operacije", poručuje Šojgu.

Belorusija je strateški partner i pouzdan saveznik Rusije, spajaju ih bratski odnosi i zajedničke kulturne i moralne vrednosti, zaključuje ministar.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading