KINA STALA IZ RUSIJU Moćna poruka Pekinga: Spremni smo
Foto: EPA/EFE/SERGEI KARPUHIN

"Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom po pitanju zaštite ciljeva i principa Povelje UN, kao i međunarodne nepristrasnosti i pravde“, poručio je Vang Ji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kineski diplomata je takođe rekao da Kina veoma ceni podršku ruskog predsednika Vladimira Putina inicijativi "Jedan pojas – jedan put".

"Kina pozdravlja nastavak aktivnog učešća Rusije u doprinosu zajedničkom razvoju i prosperitetu“, rekao je Vang Ji.

On je napomenuo da će Kina iskoristiti prednosti predstojećeg foruma za međunarodnu saradnju „Jedan pojas – jedan put“ da proširi obim međunarodne saradnje zasnovane na međusobnom razumevanju.

Vang Ji je takođe rekao da Kina podržava rad Rusije koja će sledeće godine predsedavati u BRIKS.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su Lavrov i Ji tokom sastanka "podrobno razmenili mišljenja o širokom spektru međunarodnih i regionalnih problema, uključujući naglo pogoršanje situacije na Bliskom istoku".

Ministri su takođe razgovarali o bezbednosnim pitanjima u Azijsko-pacifičkom regionu u kontekstu održavanja stabilnosti na Korejskom poluostrvu i sprečavanja podrivanja strukture bezbednosti ASEAN-a. Pored toga, Lavrov i Ji su se dotakli „pitanja ukrajinske krize, uključujući napore da se ona reši političkim i diplomatskim metodama“.

Ministri su istakli značaj jačanja tesne saradnje Rusije i Kine na međunarodnoj sceni, između ostalog i u UN i Savetu bezbednosti, ŠOS, G20 i drugim mehanizmima i forumima. Potvrđena je zajednička namera da se jačaju kontakti u okviru BRIKS-a, uzimajući u obzir da Rusija predsedava organizacijom 2024. godine.

Treći forum „Jedan pojas – jedan put“ održaće se u Pekingu 17. i 18. oktobra. Glavni gost foruma biće predsednik Rusije Vladimir Putin koji će se sastati sa kineskim presednikom Si Đinpingom.

"Jedan pojas - jedan put" je međunarodna inicijativa Kine za unapređenje postojećih i stvaranje novih trgovinskih i transportnih koridora koji povezuju više od 60 zemalja Centralne Azije, Evrope i Afrike. Cilj projekta je da unapredi razvoj trgovinskih odnosa između pomenutih zemalja i Kine.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading