Donald Tramp na suđenju
Foto: EPA/EFE

Odluka SAD da odmrznu iransku imovinu od šest milijardi dolara razlog je za zaoštravanje sukoba između Izraela i Palestine, smatra bivši američki predsednik Donald Tramp.

"Ovaj rat je započet zato što su SAD odmrznule šest milijardi dolara", poručio je Tramp govoreći pred pristalicama u Ajovi.

Ta sredstva, podsetio je on, oslobođena su u okviru nedavnog sporazuma Vašingtona i Teherana o rehabilitovanju američkih zatvorenika.

Prema rečima bivšeg predstavnika Bele kuće, u aktuelnim uslovima, Americi i Izraelu je potrebna "posebno bliska saradnja i vođstvo", koje je Tramp, kako kaže, spreman da pruži.

"U nedostatku jakih lidera, nije važno koliko tenkova imate", naglasio je Tramp, prenosi "RIA Novosti".

On je izrazio uverenje da je njegov naslednik Džozef Bajden "izdao Izrael" dozvoljavajući sukobe.

Ujutro 7. oktobra Izrael je bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Pored toga, borci Hamasa su, nakon masovnih raketnih napada, prodrli u granična područja na jugu Izraela. Izraelske odbrambene snage ubrzo su pokrenule operaciju "Gvozdeni mač".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, u obraćanju naciji, rekao da je zemlja u ratnom stanju i naredio široku mobilizaciju rezervi. 

Prema poslednjim podacima, Izrael je objavio da je na njihovoj strani stradalo 900 ljudi, a ranjeno je 2.400, dok je palestinskih žrtava 560, a 2.900 ljudi je ranjeno.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading