Kadirov
Foto: EPA/EPA-EFE/TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Lider Kremlja, koji je u subotu napunio 71 godinu, rekao je da neće saopštiti da li će se kandidovati pre nego što parlament raspiše izbore, što bi po zakonu trebalo da bude u decembru.

Putin je dominirao Rusijom više od dve decenije i, pošto je potisnuo svu značajnu političku opoziciju, bio bi sasvim siguran da će pobediti na izborima i, kako se očekivalo, produžiti svoj boravak u Kremlju do 2030.

Međutim, situacija sa sukobom u Ukrajini, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, učinili su događaje manje predvidljivim, prenosi Rojters.

Državna novinska agencija RIA saopštila je da je Kadirov govorio u subotu na mitingu u centru čečenske prestonice Grozni, koji je okupio 25.000 ljudi, povodom obeležavanja Putinovog rođendana.

„Predlažem da sada, dok traje ’specijalna vojna operacija‘, jednoglasno odlučimo da ćemo na izborima imati jednog kandidata – Vladimira Vladimiroviča Putina“, rekao je Kadirov.

„Ili da privremeno poništimo izbore, jer danas nema nikog drugog ko bi mogao da brani našu zemlju“, dodao je čečenski moćnik, Putinov štićenik koji je podigao svoj javni ugled od početka rata, piše Rojters.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading